Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 24 juli 2023 @ 00:42 door Travelboy , 666 keer bekeken

De Noord-Italiaanse stad Padua is begonnen met het verwijderen van de namen van niet-biologische lesbische moeders uit de geboorteakten van hun kinderen. De stad moet dat doen vanwege landelijke wetgeving.

 

meloni

Het gaat om 27 namen van Italiaanse vrouwen op de akten van 33 kinderen, heeft het stadsbestuur bevestigd aan CNN. Ze ondergingen kunstmatige inseminatie in het buitenland en schreven hun kinderen vervolgens in Padua in, met de naam van de beide moeders.

 

'Vader' en 'moeder'

 

Het stadsbestuur van Padua van burgemeester Sergio Giordani stond dat toe. Giordani maakte tijdens de campagne in 2017 een punt van het schrappen van de traditionele omschrijvingen van 'vader' en 'moeder' in geboorteakten.

 

Dat besluit werd teruggedraaid toen de regering van premier Giorgia Meloni gemeentebesturen opdroeg om te stoppen met het registreren van beide namen van ouders van hetzelfde geslacht.

De maatregel houdt in dat alleen een biologische ouder van een kind op de geboorteakte vermeld mag worden. De maatregel geldt ook voor homokoppels: zij moeten kiezen wie als wettelijke vader op de geboorteakte vermeld wordt.

 

Draagmoederschap is illegaal in Italië en het homohuwelijk is niet gelegaliseerd. Omdat relaties tussen personen van hetzelfde geslacht niet wettelijk worden erkend, moet de niet-biologische ouder een procedure starten om het kind legaal te adopteren.

'Mensonterend en schokkend' noemt woordvoerder Philip Tijsma namens homobelangenorganisatie COC en Meer dan Gewenst, de stichting voor regenboogouderschap, het dat in Italië de namen van lesbische moeders van geboorteakten worden gehaald. "Dat dat gebeurt in 2023. In feite raken deze kinderen voor de wet een van hun moeders kwijt", zegt hij.

 

De organisaties roepen demissionair premier Mark Rutte op 'om zijn Italiaanse ambtgenoot hierop aan te spreken, want dit kan niet anno 2023'. 

 

bron: RTL



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.