Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 14 november 2023 @ 00:06 door Travelboy , 698 keer bekeken

Het COA haalt dertig asielzoekers met een lhbtiq+-achtergrond voor hun eigen veiligheid weg uit de noodopvang in Walibi. Ze worden verplaatst naar andere locaties waar ze meer begeleiding en privacy krijgen.

 

 

De oplossing volgt op tientallen klachten van discriminatie en gevoelens van onveiligheid. Beveiligers zouden zich bijvoorbeeld racistisch hebben uitgelaten tegenover deze kwetsbare groep asielzoekers. Maar ook medebewoners zouden dat hebben gedaan tijdens het gezamenlijk eten.

 

Belangenorganisatie LGBT Asylum Support kreeg binnen twee weken na opening van de noodopvang al 42 klachten binnen. Die werden doorgegeven aan het COA en de verantwoordelijk staatssecretaris.

 

Ongeschikte locatie


Locatiemanager Elsa van der Hoek concludeert na een gesprek vorige week met de belangengroep dat haar noodopvang 'wellicht niet geschikt is voor deze doelgroep'. Van der Hoek: "Als je zoveel klachten krijgt dan moet je dat serieus nemen. En als hier COA-medewerkers of beveiligers werken die discrimineren, dan werken ze hier niet meer."

 

Twintig van de dertig asielzoekers zijn al overgeplaatst. Nog tien zullen voor het einde van deze week een nieuwe verblijfplek hebben. Inmiddels is er een lhbti-coördinator aangesteld om gevoelens van onveiligheid in de toekomst te voorkomen en signalen sneller op te pakken.

 

bron: www.omroepflevoland.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.