Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 08 september 2023 @ 00:01 door Travelboy , 453 keer bekeken

In Turkije is commotie ontstaan rond topvolleybalster Ebrar Karakurt. Ze is al jaren open over het feit dat ze op vrouwen valt, maar nu Turkije afgelopen weekend Europees kampioen in het volleybal is geworden, komen er vanuit conservatieve politieke hoek opnieuw homofobe reacties. "De discussie over de positie van de LGBTQIA+-gemeenschap in Turkije wordt nogmaals gevoed vanuit de politiek", zegt Turkije-expert Inge Vrancken in "De ochtend"
 
 
 

Wat met president Erdogan?

 

De Turkse president Erdogan heeft de Turkse volleybalvrouwen officieel gefeliciteerd met hun Europees goud. In de opflakkerende controverse rond Ebrar Karakurt mengt hij zich voorlopig niet expliciet. Toch weerklinkt de kritiek op haar geaardheid openlijk vanuit zijn partij, de AKP.

 

"De dag voor de EK-finale heeft de voormalige burgemeester van de stad Ankara op sociale media gezegd dat Ebrar Karakurt uit de Turkse ploeg gegooid moet worden, omdat ze lesbisch is en dus een nationaal team onwaardig. Dat soort uitspraken zijn natuurlijk een vrijgeleide voor conservatieve Turken, die er baat bij hebben om de polarisering verder op te poken. Interessant detail: de bijnaam van het Turkse volleybalteam is "de sultans van het net". Daarin zit de verwijzing naar het voormalige Ottomaanse Rijk, waar conservatieve Turken met veel nostalgie naar terugkijken."

 

 
 

De Turkse politiek doet helemaal niets om Karakurt of de holebigemeenschap te verdedigen

Inge Vrancken, Turkije-expert VRT NWS

 

 

Erdogan maakte in zijn verkiezingscampagne en zijn overwinningsspeech na de Turkse presidentsverkiezingen in mei zijn standpunt over de LGBTQIA+-gemeenschap al duidelijk.

 

"Hij noemde de holebigemeenschap een bedreiging voor de Turkse samenleving, omdat ze de traditionele familiewaarden aanvallen, die hij eigenhandig wil herstellen. Ook nu doet de Turkse politiek niets om Karakurt of de LGTBQIA+-gemeenschap te verdedigen. Experten waarschuwen dat dit soort uitspraken een vrijgeleide kan vormen voor geweld. Dat is al jaren een probleem voor de holebigemeenschap in Turkije, net als femicide of vrouwenmoord, door het conservatieve discours over de plek van vrouwen in de samenleving."

 

Ebrar Karakurt zelf mengt zich niet in deze hetze. "Ze wil vooral in het nieuws komen met haar sportieve prestaties. In eerste instantie had ze via sociale media gezegd dat dit niet de eerste psychologische oorlogsvoering is. Dat bericht heeft ze aangepast naar de verbindende boodschap dat ze iedereen omarmt. Ze krijgt veel steun, zeker vanuit het buitenland, maar ook van Turken die de standpunten van de oerconservatieve gemeenschap in hun land niet delen. Karakurt ligt dus zeker niet onder vuur bij alle gelovige Turken. Deze commotie legt net de verdeling binnen Turkije opnieuw bloot."

 

bron: www.vrt.be

 

Lees ook:
Turkse haatkrant viseert volleybalspeelster vanwege seksuele geaardheid

https://www.dejongeturken.com/turkse-haatkrant-viseert-volleybalspeelster-vanwege-seksuele-geaardheid/

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.