Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 28 november 2023 @ 00:11 door Travelboy , 154 keer bekeken

 
Een asielzoeker uit Oeganda moet terug naar zijn land, omdat hij volgens de IND niet homoseksueel is. De man zelf zegt van wel, maar omdat de IND niet overtuigd is, moet hij terug. De rechter heeft het besluit inmiddels bevestigd. LGBT Asylum Support staat de man bij. De 47-jarige Mulindwa ontvluchtte zijn land in 2019 vanwege zijn geaardheid en vroeg in Nederland asiel aan. Hij verbleef lange tijd in het azc in Hardenberg en werkte in de keuken van een restaurant in die plaats.
 
 
Mulindwa
 
 
 

Schaamtecultuur

 

De IND wees zijn asielaanvraag af, omdat Mulindwa volgens de dienst te weinig inzicht gaf in zijn homoseksualiteit. Volgens LGBT Asylum Support en Vluchtelingenwerk Nederland heeft de IND daarbij geen rekening gehouden met het feit dat in Oeganda sprake is van een homofobe- en schaamtecultuur, waarin hij zijn homoseksuele gevoelens niet kon ontwikkelen en uiten.
De IND wees ook een tweede aanvraag af. Muldindwa werd na deze tweede afwijzing, in afwachting van uitzetting, alvast in vreemdelingendetentie geplaatst.
 

Brieven

 

LGBT Asylum Support stelde vervolgens een rapport samen op basis van zijn ‘identiteitsgroei’ in Nederland wat als toetsingskader niet door de IND was onderzocht. Dat rapport werd onderbouwd met vele brieven van vrienden van zijn azc in Hardenberg en de restauranteigenaar met zijn gehele team. In detentie kreeg Mulindwa een gehoor waarin hem door de IND enkel de mogelijkheid werd gegeven om één brief uit het rapport toe te lichten, waarna zijn aanvraag opnieuw werd afgewezen. Er zou geen sprake zijn van zijn ‘identiteitsgroei’. De rechtbank ging daar in mee.

 

Homofobe wetgeving

 

LGBT Asylum Support heeft na uitspraak van de rechtbank van afgelopen maandag een spoedbrief naar de directeur van de IND gestuurd, waarin wordt aangedrongen op het stopzetten van de uitzetting van Mulindwa, gezien de anti-lhbti-plus-wetgeving, waarbij zelfs het ‘uitdragen’ van homoseksualiteit strafbaar is. Daarnaast dringt de stichting aan op een nieuwe procedure waarbij zijn aanvraag "op een eerlijke wijze beoordeeld behoort te worden."
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.