Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 04 oktober 2023 @ 00:03 door Travelboy , 325 keer bekeken

Ten minste drie mensen raakten zaterdag gewond in het centrum van Beiroet toen de Vrijheidsmars ter verdediging van LGBT-rechten werd aangevallen door een groep vermeende christelijke extremisten.

 

Terwijl de mars door de centrale pleinen Shohada en Riad al Solh trok, probeerde een groep mannen op motorfietsen, naar verluidt leden van de Libanese extreemrechtse christelijke groep Soldiers of God, de voortgang ervan te belemmeren. De mannen scandeerden slogans tegen “elke vorm van homoseksualiteit in de straten van Beiroet”, meldde het officiële Libanese persbureau ANN.

 

Kort nadat de mars was begonnen, probeerden de motorrijders deze lam te leggen, terwijl anderen uit dezelfde groep naar het ministerie van Binnenlandse Zaken gingen om een ​​bevel te vragen om de mars te annuleren. De motorrijders bedreigden de parade en scandeerden leuzen tegen de legalisering van homoseksualiteit.

 

De Progressieve Socialistische Partij verklaarde op haar X-account (voorheen Twitter) “de afwijzing en veroordeling van de aanval op de bevolking in het centrum van Beiroet die vandaag plaatsvond, ongeacht enige overweging.”

 

Het herinnerde de veiligheidstroepen er ook aan dat “zij de aanvallers moeten arresteren en voor de rechter moeten brengen”, aangezien “zij verplicht zijn hun plicht te vervullen om de vrijheid te behouden.”

 

Video's van het incident circuleerden op sociale netwerken, waar veel activisten en mensenrechtenorganisaties het geweld van de extremistische groepering bekritiseerden.

 

Eén van de video's toont een jongeman met een bebloed hoofd, terwijl andere video's verdere agressie van de motorrijders proberen te voorkomen.

 

De in Beiroet gevestigde NGO Legal Agenda zei in X dat veiligheidstroepen gedwongen werden activisten en journalisten te beschermen nadat de aanvallers stenen naar hen gooiden.

 

Volgens de organisatie dwong de voortdurende agressie de deelnemers aan de mars om ‘deze te vervangen door een sit-in’. De organisatoren brachten ook een verklaring uit waarin ze “methoden van repressie en aanvallen op publieke en private vrijheden” aan de kaak stelden en opriepen tot “de implementatie van de bepalingen van de grondwet” om de vrijheden te garanderen.

 

Deze gebeurtenis komt bijna een maand nadat een groep extremisten een LGBT-bar in Beiroet bestormde waar een dragqueenshow werd gehouden. De aanvallers, door Amnesty International geïdentificeerd als leden van de groep Soldiers of God, riepen anti-homoleuzen en sloegen enkele aanwezigen.

 

In een ander voorbeeld werd de film ‘Barbie’ een week te laat uitgebracht in Libanon na een controversiële censuurpoging van de minister van Cultuur, Mohamed Murtada, die ‘homoseksuele promotie’ in de blockbuster zag.

 

De vijandige retoriek tegen de homogemeenschap is de afgelopen weken toegenomen nadat de leider van de sjiitische groep Hezbollah, Hassan Nasrallah, zich uitsprak tegen homoseksuele relaties en zelfs zo ver ging dat hij zei dat degenen die zich hieraan schuldig maken, “gedood” moeten worden.

 

Hoewel Libanon wordt beschouwd als een van de minst conservatieve landen in de regio, met de grootste vrijheid van meningsuiting, wordt de LGBT-gemeenschap nog steeds geconfronteerd met felle tegenstand, en vorig jaar hebben de autoriteiten de viering van door het collectief georganiseerde evenementen verboden.

 

bron: www.laprensalatina.com

 
Weer
 
 
 
 
Memphis
Verspreide bewolking
90 ℉
93º - 87º
35%
18,5 km/u
 
 
 
 
93 ℉
Zon
 
94 ℉
ma
 
 
 
 
92 ℉
di
 
 
 
 
90 ℉
wo
 
 
 
 
83 ℉
Do
 
 
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.