Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 04 november 2023 @ 00:01 door Travelboy , 505 keer bekeken

Gabriel Delabays zat rustig, met zijn voeten omhoog op een ligstoel, terwijl een verpleegster woensdag bloed uit zijn linkerarm trok in een Zwitsers transfusiecentrum, de eerste dag dat homomannen in het land zonder extra beperkingen bloed konden geven.




 

Zwitserland heeft de bloeddonatiecriteria gewijzigd voor mannen die seksuele relaties hebben met andere mannen, waardoor de uitsluitingscriteria voor homoseksuelen en heteroseksuelen hetzelfde worden.

 

"Ik ben ontroerd dat we het hebben gehaald, vooral na zo'n lange strijd", zegt Delabays, lid van de gemeenteraad in de buitenwijk Ecublens in Lausanne, die de Zwitserse Liberaal Vrije Democratische Partij (FDP) vertegenwoordigt.

 

In sommige opzichten denk ik dat dit een kleine pagina is in een geschiedenisboek die zegt: op 1 november 2023 stond Zwitserland toe dat homoseksuelen gemakkelijker hun bloed konden doneren.”

 

Volgens de nieuwe Zwitserse regelgeving geldt voor alle mensen een wachtperiode van vier maanden na hun laatste seksuele ontmoeting met een nieuwe partner – heteroseksueel of homoseksueel – of een wachtperiode van twaalf maanden als er in de afgelopen periode seksuele contacten hebben plaatsgevonden met meer dan twee partners. vier maanden.

 

Tot 2017 mochten homomannen in Zwitserland systematisch geen bloed geven, een beleid dat dateert uit het begin van de hiv/aids-epidemie in de jaren tachtig.

 

Sindsdien mochten mannen die seksueel actief waren met andere mannen alleen bloed doneren als er twaalf maanden waren verstreken sinds hun laatste homoseksuele ontmoeting.

 

"Het belangrijkste gevoel dat we hebben is 'eindelijk'. Eindelijk kunnen we op deze manier deelnemen aan de samenleving", zegt Gaé Colussi, regionaal ambtenaar voor het Franstalige deel van Zwitserland bij Roze Kruis, dat de belangen van homo- en biseksuele mannen behartigt. door het hele land.

 

Sommige andere Europese landen, waaronder Spanje en Italië, hebben geen beperkingen die mannen die seksuele relaties met mannen hebben, ervan weerhouden bloed te geven. Frankrijk heeft vorig jaar aanvullende beperkingen voor homoseksuele bloeddonoren opgeheven.

 

Swiss Transfusion SRC, dat de bloedvoorziening van Zwitserland veiligstelt, heeft een verzoek ingediend bij de medische autoriteiten om de criteria te herzien op basis van een risicobeoordeling van seksueel gedrag, de epidemiologische situatie in Zwitserland en gegevens uit landen die de beperkingen al hebben opgeheven.

 

SwissMedic, de autoriteit die therapeutische producten licentieert en controleert, stemde in met de wijzigingen.

 

“De nieuwe criteria om niet in aanmerking te komen definiëren nog nauwkeuriger dat het inderdaad risicovol gedrag is, en niet een bepaalde seksuele geaardheid, die de uitsluiting ondersteunt”, aldus SwissMedic in een verklaring. "Dit is iets dat wij steunen."

 

Donor Delabays beloofde dat hij vaste klant zou worden in het transfusiecentrum. “Het is een heel klein gebaar dat iemand kan redden”, zei hij.

 

Dit is een Google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.