Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 21 juni 2023 @ 00:00 door Travelboy , 450 keer bekeken

De Marokkaanse film ‘Le Bleu du caftan’ van regisseuse Maryam Touzani ligt onder vuur van de conservatieve partij PJD.
 
 
 
 

De partij beschuldigt de film ervan dat hij "homoseksualiteit promoot, in strijd met de religieuze constanten van de natie, de morele en educatieve waarden van het Marokkaanse moslimvolk".

 
In een verklaring eist de partij dat "de bevoegde autoriteiten de vertoning van de film verbieden, in overeenstemming met de geldende wetgeving, die in mei 2015 is aangenomen". Deze wetgeving werd eerder gebruikt, herinnert de partij van Abdelilah Benkirane, om "een homoseksuele film" te censureren die tevens door Touzani werd geproduceerd. De partij verwijst naar ‘Much Loved, van regisseur Nabil Ayouch.
 

‘Le Bleu du caftan’ van Touzani, ook geproduceerd door Nabil Ayouch, heeft meerdere prijzen gewonnen op verschillende festivals over de hele wereld. Op het Internationaal Filmfestival van Marrakech (FIFM 2022) won hij de Juryprijs.

 

In 2022 won hij ook de Prijs van de Internationale Kritiek in Cannes. Sinds 7 juni wordt de film vertoond in bioscopen in Casablanca, Rabat en Tanger. Hij wordt ook gedistribueerd in een dertigtal landen en speelt ook in de Nederlandse filmhuizen. (red club: aanrader)

 

Het is niet de eerste keer dat de PJD een film wil verbieden. In 2003 deed hij dat al met de film ‘Een minuut minder zon’, van Nabil Ayouch, omdat die "obscene scènes" zou bevatten.

 

bron: https://yasmina.marokko.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.