Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 23 december 2023 @ 00:00 door Travelboy , 226 keer bekeken

Hamza zit sinds een aantal dagen vast in het detentiecentrum in Rotterdam. De asielzoeker moet worden teruggestuurd naar Algerije omdat de IND niet geloofd dat hij homoseksueel is.

 

 

Hamza werd in het huis van zijn partner Lowie in Groningen aangehouden en naar Rotterdam overgebracht, meldt LGBT Asylum Support.

 

Hamza en Lowie leerden elkaar zo’n vijf jaar geleden kennen, waarna hun vriendschap ‘uiteindelijk een innige en zorgzame relatie werd’.

 

Hamza vluchtte uit Algerije vanwege zijn homoseksualiteit en is een ‘zeer overgevoelige en bovendien getraumatiseerde jongen’. ‘Overgeleverd aan de stress in opvanglocaties, de grillen van de IND en onder invloed van een cultuur die hem afwees als haram’, raakte hij meer en weer verward. Hij vetrok naar Spanje en zwierf als dakloze, jonge jongen over straat. ‘Iets wat diepe sporen naliet’.

 

Hij kwam terug naar Nederland en ging opnieuw in procedure. ‘Een proces zoals zijn asieladvocaat het omschreef als: “hij leeft in een schijnwereld.”’ ‘Zijn gehoor bij de IND zat dan ook vol met tegenstrijdigheden, volstrekt anders dan zijn eerdere gehoor in het begin van zijn procedure’, schrijft LGBT Asyum Support in een toelichting op Facebook.

 

‘Zijn partner, het COA, vrienden, LGBT Asylum Support en zijn asieladvocaat zagen dat Hamza steeds meer in een schijnwereld verbleef en er niet meer uitkwam. En ook al gaf hij iedereen met zijn grote bruine ogen en grote wimpers, glimlachend beleefd een antwoord, waren die antwoorden vaak zo volstrekt onsamenhangend wat iedereen op het verkeerde been zette. Om die reden alsof er niets met hem aan de hand was, wees de IND zijn asielaanvraag af. En ondanks dat de relatie met Lowie door de IND als geloofwaardig beschouwd wordt, werd die voorzien van het label: niet liefdevol genoeg.‘

 

‘Wat als we blind zijn voor de liefde. De menselijke maat en opgelopen trauma’s niet meer meewegen. Waar ben je dan nog veilig, bij wie kan je dan nog schuilen als kwetsbaar lhbtiq+ asielzoeker, een mens op de vlucht’, vraagt voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylyum Support zich af.

 

Hamza zit nu in eenzame opsluiting in vreemdelingendetentie in Rotterdam. Daarom is LGBT Asylum Support een kaartenactie gestart.

 

Gebruik de hashtag #HamzaLowie om met een bericht beide een hart onder de riem te steken. Of stuur een kaart naar Detentiecentrum Rotterdam, Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam t.a.v. Hamza.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.