Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 04 mei 2023 @ 10:22 door Travelboy , 676 keer bekeken

De zeer strenge en omstreden anti-homoseksualiteitswetgeving in Oeganda is alsnog nagenoeg ongewijzigd aangenomen door het parlement. De president van het land had de wet teruggestuurd met voorstellen om hem op punten te versoepelen, maar de zwaarste maatregelen zijn blijven staan. Het is nog onduidelijk of president Yoweri Museveni de wet nu wel gaat tekenen.

 

Met de wet kunnen onder meer hiv-patiënten de doodstraf krijgen als ze seks hebben met iemand van gelijk geslacht. Dit wordt aangemerkt als "gekwalificeerde homoseksualiteit", dus homoseksualiteit met verzwarende omstandigheden. Op het "promoten" van homoseksualiteit komt een maximumstraf van twintig jaar te staan. Activisten maken zich zorgen dat hun werk voor de rechten van lhbt'ers hierdoor strafbaar wordt.

 

Het wetsvoorstel kwam Oeganda op kritiek te staan van onder meer de Europese Unie en de Verenigde Naties. Verschillende landen, waaronder Nederland, hebben gewaarschuwd dat de wet gevolgen kan hebben voor financiële steun aan het land.

 

Lhbt'ers beschermen

 

Wat wel is aangepast, is dat het op zich niet meer strafbaar is om een lhbt'er te zijn. Het aangeven van homoseksuele contacten is ook niet meer verplicht, tenzij een kind betrokken is.

 

Mensenrechtenactivist Flavia Mwangovya van Amnesty International noemt het weerzinwekkend dat de wet is aangenomen. "Deze verachtelijke wet is een flagrante schending van de mensenrechten van lhbt'ers in Oeganda, waaronder het recht op privacy, vrijwaring van discriminatie en het recht op gelijke bescherming volgens de wet." Volgens haar zal de nieuwe wet zorgen voor meer geweld en discriminatie in Oeganda.

 

Mwangovya roept de president op om zijn veto te gebruiken en de wet niet te tekenen. Ook de internationale gemeenschap zou Oeganda onder druk moeten zetten om de rechten van lhbt'ers te beschermen.

 

bron: www.msn.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.