Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 07 oktober 2023 @ 00:07 door Travelboy , 524 keer bekeken

In een baanbrekende uitspraak heeft het Hooggerechtshof van Mauritius het verbod op intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht ‘discriminerend’ en ‘ongrondwettelijk’ verklaard.

 

 

De zaak werd aangespannen door Abdool Ridwan Firaas Ah Seek, de voorzitter van de lokale LGBT+ organisatie Collectif Arc-en-Ciel, met steun van de Human Dignity Trust in Londen.

 

Abdool probeerde de grondwettigheid van Sectie 250 van het Mauritiaanse Wetboek van Strafrecht aan te vechten, een bepaling uit het koloniale tijdperk die consensuele relaties tussen volwassenen van hetzelfde geslacht strafbaar stelde, waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat.

 

Plinius Soocoormanee, Executive Officer bij de Peter Tatchell Foundation en homoseksuele Mauritian, zei dat hij 'dolblij' was met het besluit.

 

Plinius zei: "Ik ben dolblij dat, na 185 jaar waarin LHBT’s op Mauritius gecriminaliseerd zijn, er eindelijk een einde is gekomen aan deze homofobe wet. We hebben nooit om een speciale behandeling gevraagd – alleen om gelijkheid en respect. Mauritius mag dan klein zijn, maar de boodschap die dit uitstraalt voor de wereld is enorm. De criminalisering in elk land behoort tot het verleden. Als homoseksuele Mauritiaan zal deze dag voor altijd bij mij blijven."

 

In zijn arrest van woensdag benadrukte het Hooggerechtshof dat Mauritius een democratische seculiere staat is, en vindt het geen gerechtvaardigde reden voor de staat om zich te bemoeien met de privélevens van LHBT+-personen.

 

De rechters erkenden verder dat de seksuele geaardheid van de aanklager "natuurlijk en aangeboren is… kan niet worden veranderd en is een natuurlijke variant van zijn seksualiteit.”

 

De rechtbank oordeelde ondubbelzinnig dat Sectie 250(1) van het Wetboek van Strafrecht discriminerend en ongrondwettelijk is omdat "het de enige natuurlijke manier voor hem en andere homoseksuele mannen om geslachtsgemeenschap te hebben criminaliseert, terwijl heteroseksuele mannen het recht hebben om geslachtsgemeenschap te hebben in een manier die voor hen natuurlijk is.”

 

bron: www.gaynews.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.