Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 16 oktober 2023 @ 00:02 door Travelboy , 542 keer bekeken

Uit de tot nu toe beschikbare onderzoeksresultaten is er geen bewijs dat de drie jongeren die in juni in Wenen werden opgepakt, het gemunt hadden op de Pride.

 

 

De drie Oostenrijkse jongeren met Tsjetsjeense en Bosnische achtergronden, variërend in de leeftijd van 14 tot 20 jaar, werden vlak voor de Pride aangehouden. Volgens de veiligheidsdiensten hadden ze een aanslag op de deelnemers aan de Pride gepland.

 

Ook van betrokkenheid bij Islamitische Staat (IS) blijkt niets uit de onderzoeken. De focus van het onderzoek ligt op de jongste verdachte. Hij zou een eigen chatgroep op Telegram hebben opgericht waarin ‘zelfverklaarde terroristen’ elkaar ontmoetten, onder wie een vermoedelijke IS-aanhanger die half februari in België werd gearresteerd. Hij zou executievideo’s van IS hebben gedeeld en op zijn telefoon is een eed van trouw aan de huidige leider van IS aangetroffen. Ook is er een aan IS gelieerde publicatie met anti-lhbti-inhoud gevonden in zijn telefoon.

 

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat de jongen instructies voor het bouwen van bommen en boobytraps van internet had gedownload.

 

De twee andere verdachten zijn broers van elkaar en ook zij hadden IS-propagandamateriaal in bezit.

 

De oudste zou erover hebben nagedacht om naar Syrië, Afghanistan of Irak te reizen en afgelopen herfst als martelaar te sterven nadat hij zijn studie had afgebroken. Hij vroeg aan een van zijn chatpartners of hij homo was en schreef: ‘Ik distantieer mij van elke homohaat en ben absoluut vóór LGBTQ.’

 

Ook zijn broer, die al bekend was bij de autoriteiten, zou veel IS-gerelateerde beelden op zijn mobiele telefoon hebben gehad. 

 

De drie verdachten werden al vrij snel na hun aanhouding op vrije voeten gesteld, in afwachting van het onderzoek.

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.