Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 22 december 2023 @ 00:01 door Travelboy , 262 keer bekeken

Thaise wetgevers hebben donderdag in eerste lezing met overweldigende meerderheid vier wetsontwerpen over het homohuwelijk aangenomen, waardoor het land dichter bij legalisatie is gekomen in een land met een van Azië's meest open en zichtbare LGBT-gemeenschappen.

 

Rechtenactivisten hebben gezegd dat de Thaise wetten en instellingen nog steeds niet de veranderende sociale houding weerspiegelen en nog steeds lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders en paren van hetzelfde geslacht discrimineren.

 

Op elf na stemden alle 371 wetgevers die in het lagerhuis van het parlement aanwezig waren, voor goedkeuring van het wetsontwerp, wat de weg vrijmaakte voor de vorming van een commissie om de vier wetsvoorstellen samen te voegen tot één, voorafgaand aan verder debat en stemmingen die volgend jaar worden verwacht.

 

Vorig jaar debatteerde het parlement over vergelijkbare wetsontwerpen en over het wetsontwerp inzake het burgerlijk huwelijk van de toenmalige regering van hetzelfde geslacht, maar kwam niet tot een eindstemming voordat de zitting eindigde.

 

Tot de vier wetsvoorstellen die donderdag werden besproken, behoorde een wetsvoorstel dat was ingediend door de nieuwe regering die na de algemene verkiezingen van mei aan de macht kwam, een ander door maatschappelijke groeperingen en twee door de oppositiepartij Move Forward en de Democratische partijen.

 

“In principe is dit wetsontwerp bedoeld om enkele bepalingen in het burgerlijk wetboek te wijzigen om de weg te openen voor geliefden, ongeacht hun geslacht, om zich te engageren en te trouwen”, zei vice-premier Somsak Thepsuthin tegen het parlement, verwijzend naar het ontwerp van de regering. rekening.

 

“Dit zal zorgen voor rechten, verantwoordelijkheden en gezinsstatus die in alle aspecten gelijk zijn aan het huwelijk tussen een man en een vrouw”, zei hij.

 

Somsak zei dat uit een overheidsenquête, uitgevoerd tussen 31 oktober en 14 november, bleek dat 96,6% van de publieke steun voor het wetsontwerp bestond.

 

Als de wetgeving wordt aangenomen en koninklijke instemming krijgt, zou Thailand, na Taiwan en Nepal, het derde land in Azië worden dat het homohuwelijk erkent.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.