Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 oktober 2023 @ 00:00 door Travelboy , 441 keer bekeken

Honderden mensen gingen vrijdag de straat op in Nairobi om te protesteren tegen de LGBT-gemeenschap, een demonstratie die werd veroordeeld door mensenrechtenorganisaties.

 

 

 

De demonstranten verzamelden zich voor het Hooggerechtshof in het centrum van Nairobi om de beslissing van de rechtbank van afgelopen februari te verwerpen, toen deze de wettelijke registratie van een pro-LGBT-rechtenorganisatie in het land toestond tegen een beroep van de Keniaanse regering.

 

Drie rechters stemden vóór de uitspraak, terwijl twee het daar niet mee eens waren, met het argument dat Kenia de registratie van een organisatie die pleit voor acties die in strijd zijn met of uitdrukkelijk verboden zijn door het Wetboek van Strafrecht, niet kan toestaan.

 

“LGBTQ is niet Afrikaans”

 

Tijdens de bijeenkomst las Mohamed Ali, lid van de Nationale Vergadering, een toespraak voor waarin hij kritiek uitte op de ‘misleidende uitspraak van het Hooggerechtshof’.

 

“In Kenia, net als in andere Afrikaanse landen, beschouwen de meeste gebruiken, culturen en religieuze tradities homoseksualiteit als verkeerd, onnatuurlijk en goddeloos”, zei Ali.

 

Het parlementslid benadrukte dat “tijdens de formulering van de grondwet van 2010 de overgrote meerderheid van de Kenianen duidelijk heeft gemaakt dat homoseksuele relaties illegaal blijven.”

 

“En de relaties die zijn toegestaan ​​zijn alleen tussen een man en een vrouw”, zei de wetgever onder gejuich van de menigte, die het ontslag eiste van degenen die zich uitsprak ten gunste van de LGBT-gemeenschap.

 

De demonstranten, die onder meer waren bijeengeroepen door moslim- en christelijke verenigingen, droegen spandoeken met slogans als ‘Kenia is geen Sodom en Gomorra’, ‘LGBTQ is niet Afrikaans’ en ‘Demonen inspireerden LGBTQ’.

 

Rechtenorganisaties veroordelen het protest In een verklaring noemde de Keniaanse Mensenrechtencommissie het protest ‘gevaarlijk’ en hekelde de ‘haatcampagne’ die dergelijke protesten vertegenwoordigen.

 

In een afzonderlijk persbericht zei Amnesty International dat het “diep bezorgd was over de recente golf van anti-LGBTIQ+ (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, en intersekse en queer personen) online en offline uitspraken en acties” in Kenia.

 

“Het is onze oprechte oproep aan de politieke en religieuze leiders in Kenia om zorg en voorzichtigheid te betrachten in hun publieke verklaringen over de LGBTIQ+-gemeenschappen. In plaats van vijandigheid, discriminatie en geweld tegen andere Kenianen te bevorderen, dringen we er bij hen op aan om een ​​respectvolle dialoog aan te gaan met vertegenwoordigers van de gemeenschap”, aldus Irungu Houghton, uitvoerend directeur van AI Kenya.

 

Wetten uit het koloniale tijdperk

 

Na de uitspraak van het Hooggerechtshof zei de Keniaanse president William Ruto dat hij het homohuwelijk niet zou toestaan, omdat een dergelijke unie in strijd is met de cultuur en traditie van zijn land.

 

“Ik ben een godvrezend man. Hoewel we de rechtbank respecteren, staan ​​onze religie, tradities, wetten en gewoonten niet toe dat vrouwen met vrouwen trouwen en mannen niet met mannen trouwen”, zei Ruto afgelopen maart tijdens een evenement in Nairobi.

 

Terwijl de Keniaanse grondwet alleen huwelijken tussen leden van het andere geslacht voorziet, bestraft het Wetboek van Strafrecht seks “tegen de orde van de natuur” met maximaal veertien jaar gevangenisstraf.

 

Van de bijna zeventig landen in de wereld die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren, liggen iets meer dan dertig in Afrika, waar de meeste van deze wetten een erfenis zijn uit het koloniale tijdperk.

 

bron: www.laprensalatina.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.