Blogposts
Blog
Geplaatst op zaterdag 16 september 2023 @ 11:49 door Travelboy , 984 keer bekeken
Ali (31) uit Pakistan woont in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen al een paar jaar samen met zijn vriend Radja. Ze hebben ook een geregistreerd partnerschap laten vastleggen. Toch gelooft immigratiedienst IND niet dat Ali homoseksueel is. Woensdag werd hij plotseling op het vliegtuig gezet terug naar Pakistan, waar homoseksualiteit strafbaar is. ,,Nederland legt vast dat Ali een homoseksuele relatie heeft, maar vindt hem niet homoseksueel?’’
Ali's verhaal in het kort. Hij vluchtte meer dan vier jaar geleden naar Nederland, omdat hij in Pakistan niet openlijk als homoseksueel kan leven en zich daar bedreigd voelde. In een azc in Nederland ontmoet hij in 2019 Radja, eveneens een gevluchte, homoseksuele Pakistaan. De twee krijgen een relatie, ze wonen ook samen op een kamer in het azc in het Drentse Hoogeveen. In mei van dit jaar gaan ze naar het gemeentehuis om die relatie te laten vastleggen in een geregistreerd partnerschap. Ali en Radja zijn in Nederland ook openlijk homoseksueel, iets wat in Pakistan niet mogelijk was. Ali geeft op het azc zelfs voorlichting over homoseksualiteit aan andere asielzoekers tijdens het wekelijkse lhbti-café.
Toch ziet immigratiedienst IND geen bewijs dat Ali homoseksueel is en daarom hoeft te vrezen voor vervolging in Pakistan. In de gehoren over zijn asielaanvraag heeft Ali de immigratiedienst niet kunnen overtuigen dat hij in Pakistan al relaties met mannen had, legt Ali's advocaat Paul Stieger uit. Dat de Pakistan zo'n relatie in Nederland wel heeft, is voor het het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de IND onder valt, niet genoeg. ‘Een geregistreerd partnerschap maakt de seksuele gerichtheid van iemand niet per definitie geloofwaardig. Er gaat aan een geregistreerd partnerschap geen inhoudelijk onderzoek vooraf’, stelt het ministerie in een brief. Ook de rechtbank in Middelburg staat op dat standpunt. De twee lieten hun geregistreerd partnerschap in mei 2023 vastleggen toen waren eerdere asielaanvragen al waren afgewezen.
Treedt dan op tegen overlastgevende asielzoekers, dat zijn Ali en Radja niet.
Paul Stieger, Advocaat
Volgens advocaat Stieger en Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support, die Ali en Radja bijstaat, heeft de gemeente Hoogeveen wel degelijk onderzoek gedaan. ,,In eerste instantie wilde de gemeente het partnerschap niet vastleggen. Toen zijn er meerdere gesprekken op het gemeentehuis geweest, waarna het alsnog is gebeurd", zegt Kortekaas. Ook zijn er meerdere verklaringen van vrienden van het stel en COA-medewerkers dat er wel degelijk een relatie is. ,,Een Nederlandse gemeente legt vast dat Ali een homoseksuele relatie heeft, maar tegelijkertijd vindt de Nederlandse IND hem niet homoseksueel? Dat is toch vreemd“, vraag advocaat Stieger zich af. De gemeente Hoogeveen kon donderdag nog geen antwoord geven op de vraag of er een onderzoek is geweest.
Uitgezet naar Pakistan
Zijn clïent werd twee weken geleden in vreemdelingendetentie gezet, het voorstadium van uitzetting. Woensdag werd hij, onder bewaking, op het vliegtuig gezet. Via een tussenstop in Istanboel, kwam hij donderdag aan in Karachi, Pakistan. ,,We hebben nog niet gehoord hoe het nu met hem is.”
Advocaat Stieger is verbijsterd: ,,Er liep nog een beroepsprocedure tegen de laatste asielafwijzing. Waarom zo'n haast? Treedt dan op tegen overlastgevende asielzoekers, dat zijn Ali en Radja niet.” De advocaat probeert via een spoedprocedure af te dwingen dat Ali terug kan komen naar Nederland en hier de beroepszaak kan afwachten. In de Tweede Kamer heeft de PvdA vragen gesteld over de situatie van Ali.
Ook Ali's partner Radja vreest uitzetting. De IND heeft een ‘voornemen tot afwijzen’ van zijn asielverzoek. Radja zei eerder tegen RTV Drenthe ‘zich geen toekomst voor te kunnen stellen zonder Ali'.
Wanneer is iemand homoseksueel?
Er is al jarenlang een debat gaande over de manier waarop Nederland zou moeten vaststellen of een asielzoeker homoseksueel is en daarom bescherming nodig heeft. Die manier moet het verschil kunnen blootleggen tussen mensen die daadwerkelijk homoseksueel zijn en mensen die zich alleen zo voordoen om een asielstatus in Nederland te krijgen. ‘Van buiten is niet te beoordelen wat de (innerlijke) identiteit van de asielzoeker is. Bij de beoordeling van een asielverzoek wordt er rekening mee gehouden dat het voor een asielzoeker niet mogelijk is om met sluitend bewijs aan te tonen dat hij lhbti is. De IND-medewerker zal nooit vragen naar details over het seksleven van een asielzoeker. Evenmin voert de IND medische tests uit (waaronder psychologisch onderzoek)’, zo staat in de zogenoemde werkconstructie van de IND.
Celstraf
Pakistanen die kunnen aantonen dat ze homoseksueel zijn, krijgen in Nederland doorgaans asiel. In het islamitische land is homoseksualiteit een taboe. De Pakistaanse wet stelt homoseksualiteit niet expliciet strafbaar maar op ‘seksuele gemeenschap die tegen de natuur ingaat’ staat een boete of een celstraf van twee jaar tot levenslang. In de praktijk worden niet vaak straffen uitgedeeld, maar komen homoseksuelen ook niet openlijk voor hun geaardheid uit.
bron: www.destentor.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.