Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 09 november 2023 @ 00:14 door Travelboy , 620 keer bekeken

Medewerkers van een boekwinkel in de Hongaarse plaats Pásztó leken zich maandag ineens zélf in de openingsscène van een satirische novelle te bevinden. Twee ambtenaren kwamen de boekwinkel binnenlopen met een meetlint en begonnen de afstand van de ingang van het winkelpand tot de straat op te meten.

 

Gevraagd naar de aard van hun bezigheden, stelden de ambtenaren dat ze de wet aan het handhaven waren. Een medewerker van de Kölcsey-boekwinkel schreef in een Facebookpost dat de twee ambtenaren, ondanks dat stellige antwoord, zelf wat onzeker leken over hoe ze hun taak precies aan moesten pakken. De opdracht: vaststellen hoeveel meter de boekwinkel precies verwijderd is van respectievelijk de ingang van een basisschool in de buurt en die van een nabije kerk.

 

Want: volgens de Hongaarse ‘kinderbeschermingwet’, die in 2021 werd aangenomen, mag een winkel die boeken verkoopt waarin homoseksualiteit of andere lhbti+-onderwerpen en -personages worden beschreven niet gesitueerd zijn binnen een straal van 200 meter van scholen en kerken. Wat er precies gebeurt met de – aanzienlijke hoeveelheid – boekwinkels die deze regel overtreden is nog niet helemaal duidelijk.

 

Lhbti+-boeken moeten altijd zijn verpakt

 

Na wat een toch vrij komisch gehannes met het meetlint geweest moet zijn, konden de ambtenaren vaststellen dat de ingang van de kerk een geruststellende 220 meter verwijderd is van de boekwinkel – maar de basisschool slechts 170. Ook deze boekwinkel bleek dus formeel in overtreding van de wet. De winkel was bovendien al een keer eerder ‘onderzocht’ op verdenking van het niet-naleven van een andere regel: boeken met lhbti+-thema’s of -personages moeten altijd voorzien zijn van een doorzichtig plastic verpakking, opdat kinderen en tieners van onder de achttien er niet doorheen kunnen bladeren. Dan zouden ze namelijk in contact kunnen komen met ‘lhbti+-propaganda’.

 

Dat diezelfde tieners waarschijnlijk thuis net het laatste seizoen van Sex Education op Netflix hebben gebinged, lijkt de stelligheid waarmee dit gevaar door Hongaarse politici wordt geponeerd vooralsnog weinig te temperen.

 

Transgender drakendoder

 

Sterker nog: in dezelfde maand werd besloten tieners van onder de achttien te weren van de World Press Photo-tentoonstelling, die momenteel in Boedapest te bezoeken is. De extreemrechtse partij Mi Hazánk (‘Ons Thuisland’) had gewezen op de ‘lhbti+-inhoud’ van sommige van de foto’s, waarop de regering-Orbán na een kort onderzoek besloot geen kaartjes meer aan jongeren te laten verkopen, vertelde de partij aan Hongaars staatspersbureau MTI.

 

Eerder vernietigde een politica van deze partij al publiekelijk een sprookjesboek waar onder anderen een transgender drakendoder in voorkwam. Dat had alleen een onvoorzien effect: het betreffende boek (Sprookjesland is van iedereen) werd door haar actie juist een cultsucces in Hongarije, vertaald in verschillende talen, en is nu ook in Nederland verkrijgbaar.

 

bron: www.trouw.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.