Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 30 november 2023 @ 00:00 door Travelboy , 254 keer bekeken

Lokale autoriteiten in een dorp in Nepal hebben woensdag het eerste homohuwelijk van het Himalaya-land geregistreerd, zeiden functionarissen en activisten, vijf maanden nadat het Hooggerechtshof een interim-bevel had uitgevaardigd dat de weg vrijmaakte voor dergelijke huwelijken in de Himalaya. grotendeels conservatief land.

 

Participants hold up placards while taking part in a Gay Pride parade to mark pride month in Kathmandu

Deelnemers houden borden omhoog terwijl ze deelnemen aan een Gay Pride-parade ter gelegenheid van de pridemaand in Kathmandu, Nepal

 

Het huwelijk tussen de 36-jarige Ram Bahadur (Maya) Gurung, die als man werd geboren maar zich als vrouw identificeert, en de 26-jarige Surendra Pandey, die werd geboren en zich als man identificeert, werd formeel geregistreerd bij het landelijke gemeentekantoor van Dordi in Lumjung. district in het westen van Nepal, zei een functionaris.

 

"We zijn allebei erg blij. Net als wij zijn alle anderen in onze gemeenschap ook blij", zei Pandey in een telefonisch interview.

 

Het stel heeft al negen jaar een relatie en trouwde in 2016 volgens hindoeïstische rituelen in de hoofdstad Kathmandu.

 

“We hebben het huwelijksregistratiecertificaat aan het echtpaar afgegeven met inachtneming van het bevel van het Hooggerechtshof en de instructies van de relevante overheidsinstanties”, zegt Hem Raj Kafle, hoofdbestuurder van de landelijke gemeente Dordi.

 

In juni vaardigde het Hooggerechtshof van het land een interim-bevel uit waardoor koppels van hetzelfde geslacht hun huwelijk konden registreren in afwachting van een definitieve uitspraak.

 

Sunil Babu Pant, oprichter van de Blue Diamond Society, de belangrijkste organisatie voor homorechten in Nepal, zei dat het een overwinning was voor seksuele en genderminderheden die al lang gelijke rechten eisen, inclusief erkenning van hun huwelijk.

 

“Het is historisch”, zei Pant, een voormalig wetgever, en merkte op dat het de eerste dergelijke registratie in Zuid-Azië was. "Het zal de deur voor hen openen om gezamenlijk bankrekeningen te openen en eigendommen te bezitten en over te dragen, net als ieder ander stel."

 

Taiwan is het enige andere land dat het homohuwelijk heeft gelegaliseert in Azië, waar de samenlevingen grotendeels conservatief zijn.Thailand stemt volgende maand over het homohuwelijk.

 

Nepal, met een hindoeïstische meerderheid, is steeds progressiever geworden sinds een tien jaar durende maoïstische opstand in 2006 eindigde. Twee jaar later stemden de politieke partijen voor de afschaffing van de 239 jaar oude hindoe-monarchie, een belangrijke eis van de maoïsten, wier opperbevelhebber nu aan de top staat. minister en leidt een coalitieregering met de centristische Nepalese Congrespartij.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.