Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 16 november 2023 @ 00:07 door Travelboy , 744 keer bekeken

De eerste openlijk non-binaire magistraat in Mexico is gisteren dood aangetroffen in hun huis in de centraal-Mexicaanse stad Aguascalientes. Eerder werd Jesús Ociel Baena met de dood bedreigd, vanwege hun genderidentiteit.

 

 

Het openbaar ministerie van Aguascalientes bevestigde dat Jesús Ociel Baena gisterenochtend dood werd aangetroffen naast een andere persoon, die door lokale media en LGBTQ+-rechtengroepen werd geïdentificeerd als hun partner. Dit maakt persbureau AP bekend.

 

Messteken

 

Openbaar aanklager Jesús Figueroa Ortega zei op een persconferentie dat de slachtoffers verwondingen vertoonden die kennelijk veroorzaakt waren door een mes of een ander scherp voorwerp.

 

De Mexicaanse veiligheidssecretaris Rosa Icela Rodríguez voegde hieraan toe dat de autoriteiten het overlijden aan het onderzoeken zijn en dat het nog onduidelijk is of het 'een moord of een ongeluk was'.

 

Ociel Baena was de eerste non-binaire persoon in Mexico die een functie in een rechterlijke positie had ingenomen. Ociel Baena werkte bij het kiesgerechtshof van Aguascalientes, de staat waar die sinds 2012 woonde. 

 

Rechterlijke positie

 

Baena schreef geschiedenis in oktober 2022 toen die tot magistraat van het kiesgerechtshof van de staat Aguascalientes werd benoemd. Baena werd hiermee de eerste non-binaire persoon in heel Latijns-Amerika die een rechterlijke positie innam. 

 

Baena publiceerde regelmatig foto's en video's van zichzelf in rokken, op hakken en met een regenboogwaaier in de rechtbank. Op verschillende socialmediaplatforms pleitte Baena voor de acceptatie van non-binaire personen. 

 

bron: www.rtlnieuws.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.