Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 23 februari 2023 @ 00:12 door Travelboy , 524 keer bekeken

Onder meer in Tunesië, Irak, Egypte, Jordanië en Libanon worden de onlineactiviteiten van mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap strikt gemonitord, meldt HRW in een 135 pagina's tellend rapport. Bovendien zijn er een twintigtal gevallen van uitlokking via Facebook en de datingapp Grindr gedocumenteerd.
 
 
HRW roept internetreuzen op LGBTQIA+-gemeenschap in Arabische landen beter te beschermen
 

 

Het bewijsmateriaal dat door de autoriteiten online wordt verzameld, kan daarna worden gebruikt om over te gaan tot "willekeurige opsluiting en foltering". Homoseksualiteit is niet in alle betrokken landen strafbaar, maar soms wordt toch overgegaan tot vervolging op basis van wetten tegen "losbandigheid", "prostitutie" en "cybercriminaliteit".

 

HRW beschrijft in het rapport onder meer het verhaal van Ayman, een 23-jarige Egyptenaar die via Grindr met een andere man had afgesproken in een café. "Vijf politieagenten in burger kwamen het café binnen, bedreigden mij en eisten om mijn telefoon te doorzoeken", zegt hij. De politie vond foto's van hem samen met andere mannen. Dat werd gebruikt om hem te vervolgen voor "losbandigheid" en "onfatsoenlijkheid".

 

"Digitale platformen hebben holebi's toegelaten zich te uiten en hun stem te versterken, maar ze zijn ook instrumenten van staatsrepressie geworden", zegt Rasha Younes van HRW.

 

HRW roept "digitale platformen zoals Meta (Facebook, Instagram) en Grindr" op om de gebruikers beter te beschermen". Er wordt gevraagd om de "inhoud in het Arabisch beter te modereren"

 

bron: www.msn.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.