Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 30 december 2023 @ 00:01 door Travelboy , 258 keer bekeken

Evariste Ndayishimiye was deze vrijdag verwikkeld in een virulente publieke tirade tegen de LGBQT+-gemeenschap, die volgens hem “de duivel heeft gekozen” en de “goddelijke vloek” aantrekt.

 

Het homohuwelijk is een “afschuwelijke praktijk”, en homoparen moeten worden “gestenigd” omdat ze “de duivel hebben gekozen” en de goddelijke “vloek” aantrekken: de Burundese president Evariste Ndayishimiye voerde vrijdag een virulente tirade tegen homoseksualiteit.

 

Het staatshoofd van dit christelijke en conservatieve Afrikaanse land aan de Grote Meren, waar relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar zijn met gevangenisstraffen tot twee jaar, sprak op een openbare conferentie in de provincie Cankuzo (oost), uitgezonden op radio en televisie: het beantwoorden van vragen van de pers en de bevolking.

 

“Je stelde mij een vraag over deze afschuwelijke praktijk die ervoor zorgt dat een man met een andere man trouwt en een vrouw met een andere vrouw,” verklaarde hij, voordat hij zich op de Bijbel beriep. “Ik zeg je de waarheid: als je een vloek over een land wilt brengen, moet je mensen van hetzelfde geslacht laten trouwen. Herinnert u zich wat er met Sodom en Gomorra gebeurde? God kwam toen zeggen: “Ik heb er spijt van dat ik de mens heb geschapen”, voegde hij eraan toe.

 

Homoseksuele praktijken worden bestraft met gevangenisstraffen


“Persoonlijk denk ik dat als we dit soort individuen in Burundi zien, we ze in een stadion moeten stoppen en met stenen moeten stenigen. En het zou geen zonde zijn voor degenen die het doen!” zei Evariste Ndayishimiye, die dit jaar al had opgeroepen om homoseksuelen te ‘verbannen’ en hen ‘als paria’s te behandelen’. Ook viel hij westerse landen aan, die regelmatig blijk geven van hun verzet tegen schendingen van de rechten van de LGBTQ+-gemeenschap.

 

In Oeganda, een ander Oost-Afrikaans land, leidde een in mei door het parlement aangenomen wet die homoseksuele praktijken en de ‘promotie van homoseksualiteit’ streng onderdrukte, tot krachtige westerse veroordelingen en sancties vanuit de Verenigde Staten.

 

“U zei dat westerse landen kleine landen proberen te dwingen deze praktijk over te nemen, en dat ze geen enkele hulp zullen ontvangen als ze zich niet hieraan houden. Laat ze hun hulp houden, laat ze die houden!” lanceerde de Oegandese president. “Hij die de duivel heeft gekozen, laat hem gaan en in deze landen leven. Bovendien geloof ik dat degenen die in ballingschap gaan in deze landen daarheen gaan om deze praktijken over te nemen (…) Laat ze nooit meer terugkomen”, bekritiseerde hij ook.

 

Homoseksualiteit is nog steeds een groot taboe in Oost-Afrika


Het Burundese Wetboek van Strafrecht bestraft homoseksuele relaties, bestraft met boetes en straffen variërend van 3 maanden tot 2 jaar gevangenisstraf. In maart werden 24 mensen beschuldigd van “homoseksuele praktijken of het aanzetten tot homoseksuele praktijken” en gevangengezet. Zeven van hen werden veroordeeld, vijf tot twee jaar gevangenisstraf en twee anderen tot één jaar gevangenisstraf.

 

In Oost-Afrika, zoals in veel landen op het continent, lijden LGBTQ+-mensen onder stigmatisering en discriminatie in conservatieve samenlevingen, of ze nu overwegend christelijk of moslim zijn, waar homoseksualiteit taboe is.

 

Dit is een google translate vertaling

bron: www.20min.ch



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.