Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 20 oktober 2023 @ 00:00 door Travelboy , 419 keer bekeken

Vlaams Parlementsleden reageren verontwaardigd op een "homofobe opmerking" van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). Die had "groot gelijk" gereageerd op een getuigenis over leerkrachten die in hun lessen geen aandacht hebben voor de manier waarop lesbische of homoseksuele koppels kinderen kunnen krijgen. Vlaams Parlementslid Stephanie D'Hose (Open VLD) reageerde dat haar "maag omkeerde" bij de uitspraak van Sintobin.

 

Uit een enquête van organisatie Çavaria blijkt dat zes op de tien LGBTQIA-jongeren zich niet veilig voelen op school. "Uit onze bevraging blijkt dat leerlingen zich beter voelen op scholen waar leerkrachten zich inzetten voor een inclusief schoolklimaat. Ze voelen zich dan veiliger."

 

Open VLD-parlementslid Stephanie D'Hose wilde minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in het Vlaamse halfrond vragen stellen over dat onveiligheidsgevoel op school. D'Hose citeerde daarbij een aantal getuigenissen uit een rapport, waaronder een getuigenis over het feit dat het er in de lessen biologie nooit over gaat over hoe lesbische en homoseksuele koppels kinderen kunnen krijgen.

 

"Groot gelijk"

 

"Groot gelijk", merkte Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin vanop de banken op. Die opmerking lokte bij andere parlementsleden wat verontwaardigde reacties uit.

 

D'Hose onderbrak even haar vraag en zei nadien dat haar "maag keerde" bij de opmerking van Sintobin. "Beeld je in. Je bent een kind. Je worstelt met je geaardheid. Je bent kwetsbaar. Je wordt door niemand geholpen. En je leest dan de opmerkingen van de heer Sintobin. Ik vind dat onaanvaardbaar."

 

 
 
  •  
  •  
 
 
 
 
 
 
 
00:00/01:25
 
 
 
 

 

Ook PVDA-parlementslid Onno Vandewalle bestempelde de uitspraak als "pijnlijk". Orry Van de Wauwer (CD&V) vroeg om de opmerking van Sintobin op te nemen in het verslag. Hij noemde de uitspraak nadien ook "enorm kwetsend".

 

"Hoewel het keer op keer verbijsterend is dat Vlaams Belangers zulke uitspraken doen, verbazen deze jammer genoeg niet meer", zegt Van de Wauwer. "Ik vraag me overigens ook af hoe Sintobins fractieleider zich hierbij voelt. Eigenlijk zegt Sintobin dat hij vindt dat zijn fractieleider, als homoman, niet in staat is om kinderen op te voeden".

 

"Veel gedoe om niks"

 

Sintobin deed de commotie nadien af als "veel gedoe om niks". Hij ontkent ook dat het gaat om een homofobe uitspraak. "Leraren zijn er inderdaad om kennis over te brengen aan de kinderen, niet om een doorgeslagen genderideologie te onderwijzen", reageerde hij op X, het vroegere Twitter.

 

Origineeel artikel met video vrt



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.