Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 17 mei 2023 @ 00:02 door Travelboy , 943 keer bekeken
De Nederlandse voetballer Zakaria Aboukhlal weigert het dragen van een anti-discriminatiestatement op zijn T-shirt. Afgelopen weekend had de Franse voetbalbond een campagne tegen homodiscriminatie, waardoor de regenboogvlag in alle rugnummers te zien was. Aboukhlal, speler bij Toulouse FC, weigerde samen met twee andere teamgenoten om het shirt te dragen. Zij zijn voor die wedstrijd uit de selectie gezet.
De actie van de Franse voetbalbond ’Homo of hetero: we dragen allemaal hetzelfde shirt’ viel bij de drie spelers van Toulouse niet in goede aarde. Zakaria Aboukhlal zegt in een statement respect te hebben voor iedereen “ongeacht persoonlijke voorkeur, geslacht, religie of achtergrond” maar dat hij ook respect wil voor zijn “persoonlijke opvattingen”.
Zijn club accepteerde zijn houding niet en zette hem tijdens de wedstrijd van afgelopen zondag op de bank. Ook twee andere spelers die uit principiële redenen geen anti-discriminatiestatement wilden maken, Saïd Hamulic en Moussa Diarra, moesten de wedstrijd vanaf de zijlijn aanschouwen.
De rest van de spelers droegen het shirt wel. Aan het begin van de wedstrijd werd er een bord vastgehouden met de slogan van de campagne. Ook de trainer droeg een regenboogarmband.
De club maakt aan de opstandige spelers weinig woorden vuil en laat enkel weten van hun standpunt kennis te hebben genomen. Lokale politici laten wel van zich horen. De president van het departement waar Toulouse onder valt, Sébastien Vincini, noemt de actie van de spelers “onacceptabel”. “Toulouse FC is een geweldige club die niet mag toestaan dat een paar spelers al haar werk in de strijd tegen homofobie en discriminatie bezoedelen.”
Ook in andere landen zorgen statements tegen LGBT+-discriminatie voor ophef. In Nederland weigerden twee spelers eerder dit voetbalseizoen om een anti-discriminatieband te dragen op de dag tegen homofobie: Orkun Kökcü van Feyenoord en Redouan El Yaakoubi van Excelsior. Zij vonden de armband niet rijmen met hun geloofsovertuiging. Zij mochten wel meedoen aan de wedstrijd, alleen moest Kökcü zijn aanvoerdersband aan een andere speler afstaan.
Aboukhlal van Toulouse zegt op Twitter niet “de juiste persoon” voor een anti-discriminatiecampagne te zijn. “Ik hoop dat mijn beslissing wordt gerespecteerd, net zoals we allemaal met respect willen worden behandeld.” De reacties op zijn statement zijn wisselend. Sommige staan pal achter de speler. “We zijn trots op je, geef niet op,” zegt een fan. Een ander reageert: “Dit is ook een vorm van vrijheid!”. Toch zijn er ook reacties die de speler beschuldigen van hypocrisie. Een tegenstander van zijn statement schrijft: “maak je geen zorgen, we zien je wel op Grindr verschijnen”.
bron: www.out.tv
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.