Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 29 december 2023 @ 00:01 door Travelboy , 268 keer bekeken

In Madrid is met verontwaardiging gereageerd op het terugdraaien van transgenderrechten. Het regionale parlement van Madrid riep op vrijdag 22 december veel kritiek over zich af, nadat een wetsvoorstel van de regerende conservatieve Volkspartij (PP) om de bescherming van transgender personen te verminderen, werd aangenomen. Dat meldt persbureau Reuters.

 

Het wetsvoorstel wijzigt een regionale wet voor transgenderrechten en een wet over LHBTIQ-rechten. Het kreeg 80 stemmen voor en 53 tegen. Dit kwam door de meerderheid van de PP in de kamer. De nu gewijzigde wetgeving werd in 2016 juist aangenomen dankzij steun van de PP. De extreem-rechtse Vox-partij, die geen coalitie vormt met de PP in Madrid, maar wel regeert in een aantal Spaanse steden en regio’s, steunde de maatregel ook.

 

SCHANDVLEK

 

Door de hervorming zijn strafrechtelijke sancties voor discriminatie op de werkvloer op grond van seksuele geaardheid of genderidentiteit afgeschaft. Zolang het geen verwondingen veroorzaakt, is ook lichamelijk geweld gericht op iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit dankzij het aangenomen wetsvoorstel niet langer strafbaar. Monica Levin van de PP verdedigde de hervorming. Zij ziet het als een reactie op wat zij ‘social engineering’ noemt en ‘inmenging in de privacy’ van mensen. Volgens haar hebben de nu teruggedraaide rechten het doel om mensen te ‘manipuleren en verdeeldheid te zaaien’.

 

‘Zolang het geen verwondingen veroorzaakt, is ook lichamelijk geweld gericht op iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit dankzij het aangenomen wetsvoorstel niet langer strafbaar.’

 

De verontwaardiging in Madrid over het terugdraaien van transgenderrechten werd duidelijk zichtbaar gemaakt. Tijdens het intense debat droeg Carla Antonelli, een transgender lid van de linkse Mas Madrid partij, symbolisch rode handschoenen. Die moesten bebloede handen voorstellen. Ze veroordeelde het wetsvoorstel als een “gruwel” en trok parallellen met de acties van Nazi SS-arts Josef Mengele. “[Mengele] sprak ook over wetenschap om Joden en LGTBQ mensen uit te roeien”. Aldus Antonelli. Activisten op de publieke tribune lieten eveneens rood beschilderde handen of rode handschoenen zien, voordat ze werden weggeleid.

 

Ze waarschuwde de andere wetgevers: “Als u deze schandvlek goedkeurt door op die stemknop te drukken, zult u het gewicht van bloed aan uw handen dragen. Dit is een daad van terrorisme tegen transgenders. Uw bezoedelde geweten zal niet gemakkelijk gereinigd worden, want we zullen u er voortdurend aan herinneren.”

 

bron: www.gaykrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.