Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 03 mei 2023 @ 07:33 door Travelboy , 617 keer bekeken

De ‘vogelhuisjes’ gevuld met gratis condooms, die door COC Gorinchem zijn opgehangen op bekende ontmoetingsplaatsen in deze regio, zijn een hit. Het initiatief, bedoeld om veilig vrijen te promoten, krijgt nu navolging in de rest van het land. ,,Ik word gebeld vanuit Groningen tot Limburg en zelfs vanaf Curaçao.”

 

Archieffoto: Venhovens bij een ‘vogelhuisje’ met condooms erin.

 

Initiatiefnemer Maarten Venhovens, coördinator van de werkgroep Gorinchem van COC Rotterdam Rijnmond, begon ruim een jaar geleden met het ophangen van een aantal huisjes in deze regio. Ook kunnen mensen op het kantoor in de Gorcumse binnenstad terecht als zij om wat voor reden dan ook niet aan condooms kunnen komen. Zij kunnen die dan gratis meenemen.

 

Het idee voor de vogelhuisjes komt uit Denemarken. In de stad Kopenhagen werden er meerdere opgehangen om het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen en tienerzwangerschappen te verminderen. In deze regio hangen vier vogelhuisjes ‘op plekken waar mannen en vrouwen openlijk seks met elkaar kunnen hebben’.

 

Onderwerp is taboe


De condooms worden ter beschikking gesteld door de Aids Healthcare Foundation. Vogelliefhebbers hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Volgens Venhovens zijn de vogelhuisjes zo ingericht, dat vogels er niet in kunnen om een nestje te bouwen. ,,Het gaat erom dat het voorbijgangers niet opvalt, maar dat de mensen voor wie het bedoeld is, weten dat er condooms en glijmiddel in zitten.”

 

In het artikel in het AD van vorig jaar vertelde Venhovens dat de vogelhuisjes heel hard nodig zijn. ,,In veel huishoudens en op veel scholen is het onderwerp seksualiteit taboe. Ouders denken dat als zij condooms in huis halen, zij kinderen ‘stimuleren’ om seks te hebben. Dat is niet zo. Tieners die seks willen hebben, doen dat toch wel. Dan kunnen ze het beter veilig doen.’’

 

Er wordt veel gebruikgemaakt van de gratis condooms, kan na een jaar worden geconcludeerd. Venhovens: ,,In een kwartaal tijd gaan er ongeveer vijfduizend condooms doorheen.” Dat zijn niet alleen de condooms in de vogelhuisjes, maar ook de condooms die bij het COC-kantoor in Gorinchem liggen. Er stappen geregeld tieners binnen die de condooms niet durven kopen, weet hij. ,,Of mensen die geen voorbehoedsmiddelen kunnen betalen. We stellen geen vragen, behalve als we denken dat er een reden is tot zorg. Als het om heel jonge personen gaat bijvoorbeeld.”

 

Het wordt steeds normaler


Nadat Venhovens in het AD vertelde over de vogelhuisjes, werd het initiatief door meerdere media opgepakt. Daarna begon de telefoon te rinkelen. ,,Het krijgt nu navolging in de rest van het land en dat is erg mooi. Er hebben veel GGD’s aan de lijn gehangen om te informeren hoe we dit hebben gedaan. Ook vanuit Curaçao kwam er interesse. Vorig jaar was dit uniek in Nederland, maar het wordt dus steeds normaler.”

 

Venhovens wil vanuit het COC in Gorinchem ook gratis hiv-tests aanbieden, maar zover is het nog niet. ,,De GGD is voor jongeren in Gorinchem en de polder best een stukje. Ze moeten naar Dordrecht voor een anonieme test. Soms wordt ze geadviseerd naar de huisarts te gaan, maar dan is het stukje anonimiteit weg. Dat kan voor deze doelgroep heel belangrijk zijn.”

 

Bezorgde reacties


Hij hoopt op een samenwerking tussen het COC en de GGD om in kaart te brengen waar in deze regio behoefte aan is. ,,We weten bijvoorbeeld nu niet welke seksueel overdraagbare aandoeningen er ‘rondgaan’, terwijl je er actief op kunt inspelen om die te voorkomen. Ik begrijp dat er de afgelopen jaren op de pandemie werd gefocust, maar ik vind dat het tijd is om nu naar de seksuele gezondheid van onze inwoners te kijken. Laten we niet vergeten dat er in de jaren 80 óók een aidsepidemie is geweest.”

 

Behalve veel positieve geluiden, reageerden enkele mensen afgelopen jaar bezorgd, zegt hij. ,,Vooral uit de conservatieve hoek, waarbij seks iets is dat enkel binnen het huwelijk plaatsvindt of altijd reproductie als doel moet hebben. Mijn reactie is dat het niet aan mij is om te oordelen. Maar jongeren die ziek worden of doordat ze ongewenst zwanger raken misschien wel moeten stoppen met school, dat is toch iets dat niemand wil?”

 

bron: www.ad.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.