Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 18 oktober 2023 @ 00:11 door Travelboy , 393 keer bekeken
Het Indiase Hooggerechtshof weigerde dinsdag het homohuwelijk te legaliseren en liet de beslissing over aan het parlement. Het was het met de regering van premier Narendra Modi eens dat de wetgevende macht het juiste forum is om over deze controversiële kwestie te beslissen.
Een lid van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendergemeenschap (LGBT-gemeenschap) houdt de pride vlag vast terwijl hij wacht op de uitspraak over het homohuwelijk door het Hooggerechtshof in New Delhi
Het unanieme bevel van een rechtbank met vijf rechters kwam als een enorme teleurstelling voor de grote LGBTQ-gemeenschap in het dichtstbevolkte land ter wereld, vijf jaar nadat de rechtbank een verbod op homoseks uit het koloniale tijdperk had geschrapt.
Er kwam geen onmiddellijke reactie van de regering op de uitspraak van de rechtbank, maar Modi's nationalistische regering van de Bharatiya Janata Partij (BJP) had zich tegen verzoekschriften aan de rechtbank over deze kwestie verzet en zei dat het homohuwelijk niet 'vergelijkbaar is met het Indiase gezinsconcept van een echtgenoot'. , een vrouw en kinderen".
De uitspraak van de rechtbank is een reactie op ruim een dozijn verzoekschriften die sinds vorig jaar zijn ingediend. De bank, onder leiding van opperrechter D.Y. Chandrachud hoorde argumenten in april en mei en sprak dinsdag zijn oordeel uit.
Chandrachud zei dat er een zekere mate van overeenstemming en een zekere mate van onenigheid bestaat over hoe ver we moeten gaan over het homohuwelijk, en voegde eraan toe dat vier van de vijf rechters afzonderlijke vonnissen hadden geschreven, die de complexiteit van de zaak weerspiegelden.
"Deze rechtbank kan geen wetten maken. Het kan deze alleen interpreteren en er uitvoering aan geven", zei Chandrachud, terwijl hij ook het argument van de regering verwierp dat homoseksueel zijn "stedelijk of elitair" is.
De rechtbank liet het over aan een door de regering voorgesteld panel om de ‘menselijke zorgen’ van koppels van hetzelfde geslacht aan te pakken.
Het panel zei dat het panel deskundigen moet omvatten met kennis en ervaring in het omgaan met de sociale, psychologische en emotionele behoeften van mensen die tot de homogemeenschap behoren.
Het panel zou ook moeten overwegen om paren van hetzelfde geslacht toegang te geven tot diensten en faciliteiten zoals gezamenlijke rekeningen bij banken en pensioenen, waarvan zij momenteel geen toegang hebben.
SCHOK, TRANEN
Chandrachud en een tweede rechter verwezen naar de erkenning van vakbonden of burgerlijke unies van koppels van hetzelfde geslacht, maar de andere drie rechters waren het daar niet mee eens.
“Het huwelijk is een sociale instelling. De burgerlijke staat wordt niet door de staat verleend”, zegt Ravindra Bhat, een van de drie andere rechters. "Het idee van het huwelijk is geen fundamenteel recht."
Leden van de LGBTQ-gemeenschap kwamen na de uitspraak in tranen de rechtbank uit, waarbij sommigen elkaar troostten.
“Ik had niet verwacht dat het een heel goed oordeel zou zijn, maar het voelt veel erger dan verwacht”, zegt Uday Raj Anand, die samen met zijn partner van hetzelfde geslacht indiener was in de zaak.
“Wat ik had gedacht was dat de rechtbank tenminste haar standpunt duidelijk zou maken, zou zeggen dat zij niet in een positie verkeert om wetten te maken of te veranderen, maar dat zij de regering zeker zouden opdragen dat wel te doen”, zei hij.
"Dus het voelt een beetje schokkend om niet eens zoveel te hebben gekregen."
Azië loopt grotendeels achter op het Westen wat betreft het accepteren van het homohuwelijk, terwijl alleen Taiwan en Nepal dit toestaan op een continent waar grotendeels conservatieve waarden de samenleving nog steeds domineren.
Activisten zeggen dat hoewel de uitspraak uit 2018, waarbij het verbod op homoseks werd geschrapt, hun grondwettelijke rechten bevestigde, het onrechtvaardig was dat ze nog steeds geen wettelijke steun hadden voor vakbonden, een basisrecht dat heteroseksuele getrouwde stellen genieten.
bron: www.reuters.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.