Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 18 april 2023 @ 00:04 door Travelboy , 537 keer bekeken

De eerste editie van de Graalbokaal Award, een prijs uitgereikt door de stichting RK Homo-emancipatie, gaat naar Raymond Hintjes. Bij de onderscheiding hoort een bronzen sculptuur en een geldbedrag. De jury prijst Hintjes onder andere voor zijn brief “recht uit het hart” in reactie op het vorig jaar verschenen boek van kardinaal Wim Eijk over seksualiteit.

 

 

Hintjes is docent levensbeschouwing aan de Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken. Daarnaast is hij voorzitter van Sint Bonaventura, een katholieke afdeling binnen onderwijsorganisatie AOb. Bovendien is Hintjes bestuurslid van de Vereniging Docenten Levensbeschouwing en Godsdienst. En hij is voorzitter van Reclaimed Voices, een organisatie die zich inzet voor het doorbreken van seksuele taboes binnen de Jehova’s Getuigen – de gemeenschap waarbinnen Hintjes is opgegroeid.

 

Ramond Hintjes vindt het een “grote eer” dat hij deze prijs wint. “Net als de legendarische Percival uit de graallegende volg ik mijn persoonlijke queeste. De ontvangst van de Graalbokaal Award moedigt mij aan om mijn queeste voort te zetten. Voor mij symboliseert de Graalbokaal het moedig volgen van je eigen levenspad en het kiezen voor liefde. Mijn wens is dat anderen geïnspireerd zullen zijn om ook hun stem te laten horen en op te komen voor waar zij in geloven. Samen kunnen wij werken aan een kerk die uitnodigend is voor ieder mens, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Een inclusieve kerk waar we niet bang hoeven te zijn dat onze liefde of identiteit wordt afgewezen als een intrinsieke ongeordendheid. Liefde kent immers geen vrees, maar werpt vrees buiten.”

 

Kardinaal Wim Eijk


Volgens RK Homo-emancipatie had Hintjes enige concurrentie. Sarcastisch merkt de stichting op dat die ook kwam van “de kerkleiding”, waar kardinaal Wim Eijk een boek publiceerde met een conservatief-katholieke seksuele moraal en bisschop Jan Hendriks de homoseksuele priester Jan Veldt verbood voor te gaan.

 

Volgens de stichting getuigt het van “durf en lef” dat Hintjes openlijk en “kwetsbaar” stelling nam tegen Eijks boek De band van de liefde. In diverse media sprak Hintjes zich uit over dit boek. De stichting stelt dat het “moeilijk of bijna onmogelijk” is om als lhbt’er “om een veilige toekomst op te bouwen in het katholieke werkveld”.

 

Dat maakte RK Homo-emancipatie vandaag bekend tijdens een bijeenkomst in de Abdij van Egmond. De Graalbokaal Award is een prijs die wordt uitgereikt aan een persoon “die zich moeite heeft getroost en zich inspant of zich ingespannen heeft het taboe op het bespreekbaar maken van seksualiteit, met name van homoseksualiteit, in de katholieke kerk

 

te doorbreken, evenals het publiekelijk aanvechten van het nog steeds officiële standpunt van de katholieke kerk dat homoseksualiteit intrinsiek ongeordend is en de beleving ervan ongeoorloofd en dus zondig”.

 

Heilige Graal


De Graalbokaal is genoemd naar de mythische ‘heilige graal’ uit de verhalen van koning Arthur – een beker waarin het bloed van Christus opgevangen zou zijn. In 2021 hief priester Jan Veldt deze bokaal omhoog bij het Homomonument in Amsterdam, als symbool voor het breken met “het totalitaire denken van met name de Congregatie voor de Geloofsleer”. Dit Vaticaanse ministerie is verantwoordelijk voor het bewaken van de kerkelijke leer, waartoe ook de afwijzing van homoseksuele liefde nog steeds behoort.

 

Veldt is de oprichter van de stichting RK Homo-emancipatie. Hij richtte de stichting twee jaar geleden op bij het genoemde evenement bij het Homomonument. Het was een reactie op het besluit van de Congregatie van de Geloofsleer om het zegenen van homoseksuele relaties te blijven afkeuren. Overigens voerden de Vlaamse bisschoppen vorig jaar een richtlijn in voor een kerkelijk ritueel voor de inzegening van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het Vaticaan heeft niet op die ritus gereageerd – waaruit geconcludeerd kan worden dat het deze oogluikend toestaat. De stichting RK Homo-emancipatie wil de in haar ogen “stelselmatig toegepaste homofobie” in de katholieke kerk bestrijden.

 

bron: www.volzin.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.