Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 13 oktober 2023 @ 00:02 door Travelboy , 651 keer bekeken

"Het is heel simpel: van wie jij houdt en hoe jij wil zijn, is mijn zaak niet. En van wie ik hou en wie ik wil zijn, is jouw zaak niet. En als we allemaal zo zouden denken, waren dit soort avonden niet eens nodig", zegt cabaretier Richard Groenendijk woensdagavond nadat hij de Jillis Bruggeman Penning in Schiedam heeft gekregen.
 
 
Uitreiking Jillis Bruggeman Penning aan Richard Groenendijk
 
 
De penning wordt sinds 2015 uitgereikt aan iemand die zich inzet voor de acceptatie van alle vormen van genderdiversiteit. De uitreiking is op Internationale Coming Out Day. Groenendijk krijgt de penning vanwege de aandacht die hij in zijn theaterprogramma's besteedt aan de LHBTIQ+ community.
 
"Ik ben nooit bewust bezig geweest om homoseksualiteit uit te dragen, ik ben wel altijd in het theater bezig geweest om het gewoon te maken. Dus als ik het heb over liefde of daten, dan gaat het over mijn leven, dan is het inherent dat dat over mannen gaat", zegt Richard Groenendijk tegen SCHIE.
 

Ter dood veroordeeld vanwege zijn homoseksualiteit

 

Dat hij de Jillis Bruggeman Penning zou krijgen, is geen verrassing voor de cabaretier. Het is op 9 maart al bekendgemaakt. Die datum is niet voor niets gekozen. 9 Maart 1803 is de dag dat Schiedammer Jillis Bruggeman is opgehangen, nadat hij ter dood veroordeeld was omdat hij homo was. Bruggeman is de laatste in Nederland die door de rechter is veroordeeld vanwege zijn homoseksualiteit.
 
"Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn en zo ook in Schiedam, daarom hebben wij deze prijs in het leven geroepen”, zegt Anouschka Biekman. Zij is wethouder Diversiteit en Inclusie. "Richard heeft zich hard gemaakt voor de regenboogcommunity. Daarom reiken we deze prijs vanavond aan hem uit."
 
Richard Groenendijk: "Maar helaas is er nog steeds veel discriminatie. Als ik haat over me heen krijg op sociale media, het gebeurt gelukkig heel weinig, maar het is nooit zonder m'n geaardheid. Het is altijd 'die irritante nicht, die teringflikker of die k...homo. En zo lang dat nog steeds gebeurt, is het belangrijk dat jonge mensen wordt duidelijk gemaakt dat je mag zijn wie je bent."
 
Tijdens het opspelden van de penning denkt Groenendijk aan zijn regisseuse Wimie Wilhelm. Groenendijk en Wilhelm waren naast collega’s ook vrienden. Wilhelm is vorige maand overleden. "Ze had zo’n groot hart en stond open voor iedereen. Vanavond denk ik aan haar!"
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.