Blogposts
Blog
Geplaatst op zondag 19 februari 2023 @ 04:01 door Travelboy , 784 keer bekeken
Curaçao, Aruba en Sint Maarten moeten hun verzet tegen het homohuwelijk staken. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Ondanks verschillende rechterlijke uitspraken blijven de eilanden tegen invoering van het homohuwelijk. Ze willen dit aanvechten tot aan de Hoge Raad.
Onbegrijpelijk, vindt de Tweede Kamer. VVD, D66, PvdA, GroenLinks en JA21 roepen verantwoordelijk staatssecretaris Van Huffelen op om met de eilanden in gesprek te gaan om hen te bewegen hun verzet tegen het homohuwelijk op te geven.
De staatssecretaris liet daarop vandaag weten dat ze vindt dat in het hele koninkrijk het niet uit zou moeten maken van wie je houdt en met wie je wilt trouwen. "In Nederland hebben we deze discussie grotendeels achter de rug. Ik zie dat men op Curaçao, Aruba en Sint Maarten nog niet zover is in het debat."
In cassatie
In december oordeelde het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de eilanden in hoger beroep in twee zaken dat Curaçao en Aruba het homohuwelijk moeten openstellen. De regeringen van de Caribische eilanden weigeren dat en gaan in cassatie tegen de uitspraak.
Formeel kan Nederland daar weinig aan doen. "Het koninkrijk is geen koloniaal rijk", zei premier Rutte eerder. Maar zijn eigen partij, de VVD, wil zich daar niet bij neerleggen. "Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn weliswaar autonome landen, maar tegelijkertijd weten ze ons altijd te vinden als ze iets nodig hebben van ons", zegt Kamerlid Kamminga. "Dan willen ze wel één koninkrijk zijn. Nou, dat moeten we dan ook zijn bij het homohuwelijk."
Haar D66-collega Wuite is het daarmee eens: "Het homohuwelijk is een recht waarvoor D66 zich keihard heeft ingezet. Ik vind dat overal binnen het koninkrijk iedereen gelijk behandeld dient te worden. Dus moeten mensen van hetzelfde geslacht ook kunnen trouwen op Curaçao, Aruba en Sint Maarten." JA21 en GroenLinks sluiten zich daarbij aan.
Alternatief aanbieden
Van Huffelen liet in haar reactie vandaag weten dat het homohuwelijk sinds de uitspraak van de rechter al onderwerp van gesprek is met de eilanden. Ze wil dat de eilanden op zijn minst zich houden aan de verplichting om een alternatief aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een geregistreerd partnerschap.
Ook mensenrechtenactiviste Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean vindt het onbestaanbaar dat de eilanden blijven weigeren het homohuwelijk te erkennen. Zij staat een echtpaar bij dat op 7 maart zou willen trouwen, maar dat moet nu worden uitgesteld. "En dat is triest. En boos makend. Dat ze niet accepteren dat wij ook recht hebben op het homohuwelijk."
De cassatie van Curaçao tegen de uitspraak van het Hof zal dienen bij de Hoge Raad in Nederland. Als de Hoge Raad de uitspraak van het Hof steunt, dan is er voor de eilanden geen ontkomen aan en moeten ze het homohuwelijk erkennen.
Mocht de Hoge Raad die zienswijze van het Hof op de Antillen niet delen, dan wordt de zaak terugverwezen naar het Antilliaanse Hof, dat zich er dan opnieuw over zal buigen. Maar die kans lijkt klein. Het Gemeenschappelijke Hof baseerde zijn uitspraak op de grondwet van Curaçao, die net als de Nederlandse grondwet discriminatie op welke grond dan ook verbiedt.
Lange adem
Als de eilanden hun juridische gevecht niet opgeven, zal het nog wel even duren voordat het homohuwelijk op de eilanden een feit is. Voor Tjon Sien Kie is dat geen reden op te geven: "We wisten dat het een zaak van lange adem zou worden. Wij kunnen uiteindelijk nog naar het Europese Hof. Maar ik heb er heel veel vertrouwen in dat het goed zal eindigen. Love wins."
bron: www.rtlnieuws.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.