Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 01 december 2023 @ 00:03 door Travelboy , 234 keer bekeken

Het gaat om een van de zwaarste maatregelen tegen de lhbti-gemeenschap in Rusland en verbiedt alle openlijke uitingen van de lhbti-gemeenschap.

 

 

Het Russische Hooggerechtshof heeft de ‘internationale lhbti-beweging’ tot extremistische organisatie verklaard. Dat melden internationale media donderdag. Het oordeel verbiedt per direct alle openlijke uitingen van de lhbti-gemeenschap – elke lhbti’er die zich openlijk uit wordt de facto als extremist gezien. De hoorzitting vond plaats achter gesloten deuren en zonder verdediging.

 

Het oordeel bekrachtigt een volgende repressieve maatregel in een toch al steeds vijandiger klimaat voor de lhbti-beweging in Rusland. Eind vorig jaar werd de wet op lhbti-propaganda‘, die eerst alleen voor kinderen gold, uitgebreid naar volwassenen. Hierna werd een wet aangenomen die geslachtsaanpassende operaties verbiedt en werden transseksualiteit, travestie en pedofilie als ziektes bestempeld.

 

Twaalf jaar gevangenisstraf

 

Het Russische ministerie van Justitie diende eerder deze maand een verzoek in bij het Hooggerechtshof om de ‘internationale lhbti-beweging’ te verbieden. Op het moment dat de rechtszaak werd aangespannen bestond zo’n organisatie niet in Rusland. Mensenrechtenactivisten wezen er toen al op dat de rechtszaak Russische autoriteiten in staat zou stellen om extra hard op te treden tegen individuen of groepen die geacht worden deel uit te maken van deze „beweging”.

 

In Rusland zijn meer dan honderd groepen verboden omdat ze volgens de Doema „extremistisch” zijn. Het gaat om onder meer de religieuze Jehova’s Getuigen, mensenrechtenorganisaties en de anticorruptiestichting van oppositieleider Aleksej Navalny. Volgens het Russische strafrecht staat op het deelnemen aan of financieren van een extremistische organisatie een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar. Daarnaast kunnen autoriteiten personen die verdacht worden van betrokkenheid bij een extremistische organisatie opnemen in de landelijke „lijst van extremisten” en hun bankrekeningen bevriezen.

 

bron: www.nrc.nl

 

Lees ook:
UN rights chief says Russia should repeal laws targeting LGBT people
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.