Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 28 december 2023 @ 00:02 door Travelboy , 239 keer bekeken


Het hoofd van de Oekraïense katholieke kerk met een oosterse ritus zei zaterdag dat een document dat deze week door paus Franciscus werd goedgekeurd en waarin zegeningen voor koppels van hetzelfde geslacht worden toegestaan, niet van toepassing is op zijn kerk en haar leerstellingen.

 

Kiev's Archbishop Shevchuk leads a news conference at the Vatican radio headquarters in Rome

 

Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk zei dat het Vaticaanse document “de pastorale betekenis van zegeningen in de Latijnse Kerk interpreteert”, maar verwees niet naar kwesties die de oosterse, of Grieks-katholieke, kerk beheersen.

 

"Dus... deze verklaring is uitsluitend van toepassing op de Latijnse Kerk en heeft geen juridische kracht voor de gelovigen van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk", zei Shevchuk in een verklaring.

 

Hij zei dat een zegen niet los kan worden gezien van de leerstellingen van de kerk en “op geen enkele wijze in tegenspraak kan zijn met de leer van de katholieke kerk over het gezin als een trouwe, onlosmakelijke en vruchtbare liefdesvereniging tussen man en vrouw.”

 

De kerk met oosterse rituelen aanbidt volgens rituelen die vergelijkbaar zijn met het orthodoxe geloof, maar staat in gemeenschap met Rome op grond van een 16e-eeuwse overeenkomst. Repressie dwong de kerk ondergronds te gaan in de Sovjettijd en telt nu ongeveer 4,5 miljoen parochianen, oftewel grofweg 10% van de bevolking van Oekraïne.

 

Het document van het doctrinaire bureau van het Vaticaan stelt dat rooms-katholieke priesters zegeningen kunnen uitdelen aan koppels van hetzelfde geslacht, zolang ze geen deel uitmaken van reguliere kerkelijke rituelen of liturgieën.

 

Er stond dat dergelijke zegeningen een teken zouden zijn dat God iedereen verwelkomt, maar dat ze niet mogen worden verward met het sacrament van het heteroseksuele huwelijk.

 

Homorechten boeken enige vooruitgang in Oekraïne en andere ex-Sovjetstaten buiten Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft zijn sympathie geuit voor het handhaven van de homorechten, maar sluit grondwetswijzigingen uit om homohuwelijken mogelijk te maken terwijl het land in oorlog is.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.