Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 12 december 2023 @ 01:03 door Travelboy , 302 keer bekeken

Er is een toename van het aantal lhbti-plussers dat probeert Rusland te verlaten. Het aantal mensen dat weg wil is gestegen sinds eind vorige maand het Hooggerechtshof in Moskou de internationale lhbti-beweging’ ‘extremistisch’ verklaarde.

 

Individuen kunnen maximaal zes jaar gevangenisstraf krijgen als ze worden veroordeeld voor betrokkenheid bij een ‘extremistische’ organisatie.

 

 

Over de gevolgen van de uitspraak van het Hooggerechtshof is veel onzekerheid, wel werden er na de uitspraak invallen gedaan in homo-uitgaansgelegenheden in Moskou en Sint-Petersburg.

 

Verzesvoudiging

 

De uitspraak leidde tot een vermeerdering van hulpvragen voor het verlaten van Rusland, meldt Equal PostOst, een organisatie in Berlijn die lhbti-plussers in de voormalige Sovjet Unie bijstaat.

 

Mede-oprichter van Equal PostOst, Evelina Chaika, vertelde de nieuwszender Mozhem Obyasnit dat haar organisatie sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof een verzesvoudiging van het aantal verzoeken om hulp bij vertrek krijgt.

 

‘We krijgen nu gemiddeld twaalf aanvragen per uur. Dat zijn er meer dan honderd per dag’, zei Chaika. Equal PostOst is een crowdfundingcampagne gestart om Russische lhbti-plussers te kunnen helpen vluchten.

 

Activisten en andere experts waarschuwen dat de uitspraak homo’s en lesbiennes criminaliseert en organisaties die voor lhbti-rechten opkomen het risico lopen strafrechtelijk vervolgd te worden. Het tonen van een regenboogvlag is voldoende voor vervolging. Veel activisten en organisaties hebben hun berichten van sociale media gehaald.

 

Onzichtbaar

 

Wie niet weg kan moet zoveel mogelijk ‘onzichtbaar’ door het leven gaan. ‘Het enige dat degenen die in Rusland zijn en net als ik niet weg kunnen, kunnen doen, is zoveel mogelijk de aandacht niet op jezelf vestigen, zegt een 30-jarige vrouw uit de Siberische stad Novosibirsk tegen Current Time.’Je moet jezelf redden en je dierbaren redden.’

 

Gezocht

 

Afgelopen week is de anti-oorlogs-LHBT-activist Nikolai Rodkin op de lijst van gezochte personen geplaatst wegens niet-gespecificeerde strafrechtelijke aanklachten. Onduidelijk is of dat het gevolg is van de uitspraak van het Hooggerechtshof .

 

Rodkin zelf denkt dat het te maken heeft met de ‘bescherming van de rechten van LGBT-mensen tegen het fascistische Poetin-regime’, maar ook zijn anti-oorlogsactiviteiten en zijn steun aan Alexei Navalny.

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.