Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 27 oktober 2023 @ 00:00 door Travelboy , 414 keer bekeken

Het constitutionele hof van Zuid-Korea handhaafde donderdag ternauwernood een wet die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht binnen de strijdkrachten verbiedt, daarbij verwijzend naar een mogelijk risico voor de gevechtsbereidheid van het leger in een uitspraak die door activisten wordt bekritiseerd als een tegenslag voor homorechten.

 

Op grond van de militaire misdaden van het land riskeren leden van de strijdkrachten een gevangenisstraf van maximaal twee jaar wegens relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht. De wet is sinds 2002 vier keer naar de rechtbank verwezen en door deze bevestigd.

 

In de vijf-tegen-vier-uitspraak van donderdag zei de rechtbank dat het toestaan van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht de discipline binnen het leger zou kunnen ondermijnen en de gevechtscapaciteiten ervan zou kunnen schaden.

 

Rechtengroepen hebben er bij de rechtbank op aangedrongen om wat zij een ‘verouderde en slechte’ wet noemden, te schrappen, nadat het Hooggerechtshof vorig jaar de veroordeling door een militaire rechtbank van twee soldaten die waren veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraffen wegens een consensuele relatie tussen mensen van hetzelfde geslacht, vernietigde.

 

Activisten zeiden dat de wet geweld, discriminatie en stigmatisering van homoseksuele soldaten aanwakkert.

 

“Deze voortdurende steun voor de criminalisering van consensuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht binnen het Koreaanse leger is een schrijnende tegenslag in de decennialange strijd voor gelijkheid in het land”, zei Boram Jang, onderzoeker in Oost-Azië van Amnesty International, in een verklaring na de uitspraak van donderdag. .

 

Zuid-Korea heeft een van de grootste actieve legers ter wereld, waarbij alle valide mannen tussen de 18 en 28 jaar tussen de 18 en 21 maanden moeten dienen.

 

Dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.