Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 15 juni 2023 @ 03:15 door Travelboy , 1285 keer bekeken

Diversiteit vieren? Misschien denk je gelijk aan de Gay Pride in Amsterdam, versierde boten met ballonnen, uitgedoste mensen en met z'n allen op een kluitje staan. Maar de regenbooggemeenschap vind je overal. En de oudste Pride van ons land? Dat is Roze Zaterdag. Vier vragen en antwoorden!

 

roze zaterdag

 

Hoe ontstond Roze Zaterdag?

 

Op 25 juni 1969 vallen politieagenten in New York homobar Stonewall Inn binnen, waarop er grote rellen uitbreken. Die rellen worden gezien als het startpunt van een wereldwijde, georganiseerde strijd voor de rechten van lhbtqia+'ers. Op 28 juni 1970 wordt de eerste Gay Pride Parade gehouden in New York, waarop veel andere landen volgen.

 

Ook in Nederland zijn er demonstraties, in eerste instantie vooral om internationale solidariteit te tonen. Dat veranderd als bisschop Joannes Gijsen van Roermond begin 1979 een aantal homofobe uitspraken doet. Hij stelt in een interview met Elseviers Magazine dat homo's geen volwaardige leden van de katholieke kerk kunnen zijn. De uitspraken vallen niet alleen in verkeerde aarde bij de regenbooggemeenschap, ook veel andere Nederlanders vinden het te ver gaan. De Limburgse actiegroep ROZA besluit een demonstratie te organiseren met de slogan 'Gijsen, flikker op!'. Het wordt een groot succes: er komen honderden mensen op af. 'Die demonstratie vond plaats in het paasweekend. Vandaar ook de naam', zegt Simon Timmerman, voorzitter van Stichting Roze Zaterdagen Nederland. 'Katholieken vieren in die periode Witte Donderdag, Goede Vrijdag, enzovoort. Stille Zaterdag werd op 14 april 1979 voor het eerst een niet zo stille Roze Zaterdag.'

 

Eind juni van datzelfde jaar werd er nogmaals gedemonstreerd onder de naam Roze Zaterdag, maar dan in Amsterdam. De volgende edities zouden voortaan ook eind juni plaatsvinden, rond dezelfde periode als de allereerste Pride in New York. Zo ontstond een nieuwe traditie.

 

Waarom wordt Roze Zaterdag elk jaar in een andere stad gevierd?

 

Sinds 1979 werd Roze Zaterdag slechts één keer overgeslagen. Dat was vrij recent, in 2020, vanwege de coronapandemie. Elk jaar neemt een andere stad de organisatie van het evenement op zich. In 2023 vindt Roze Zaterdag plaats op 17 juni in Goes. Volgend jaar is Groningen aan de beurt. Waarom wisselt dat steeds?

 

'De regenbooggemeenschap vind je door heel Nederland. Roze Zaterdag is een nationaal evenement. Het is dan wel zo leuk als dat in principe overal gevierd kan worden. Daarnaast biedt het steden die geen eigen Pride hebben de mogelijkheid om zich van hun mooiste regenboogkant te laten zien', legt Timmerman uit. 'En het is ook gewoon een eer om de organisatie toegewezen te krijgen.'

 

De selectieprocedure begint voor een kandidaatstad twee jaar van tevoren. 'Die tijd hebben ze ook echt wel nodig om het evenement voor te bereiden', zegt Timmerman. 'Steden dienen dan eerst een voorstel in. Wij gaan bij de steden langs, zij laten dan van alles zien en lichten hun plannen verder toe. Op basis daarvan maken we vervolgens een keuze.' Op Roze Zaterdag zelf wordt bekend gemaakt welke stad Roze Zaterdag over twee jaar mag organiseren.

 

Wat gebeurt er op Roze Zaterdag?

 

Waar de Amsterdam Pride één groot feest is, heeft Roze Zaterdag een meer politiek en demonstratief karakter. 'Roze Zaterdag is geboren vanuit noodzaak en demonstratie. Het is belangrijk om dat te blijven herinneren', zegt Timmerman. Om dat karakter te waarborgen werd in 2000 Stichting Roze Zaterdagen Nederland opgericht. 'Roze Zaterdag moet recht doen aan de historie. Zo moet het eind juni en op een zaterdag kunnen plaatsvinden, zoals bij de allereerste Pride. Daarnaast zijn er een aantal vaste onderdelen die elk jaar terugkomen.'

 

Elk jaar is er op Roze Zaterdag een regenboogviering in een kerk. 'Dat lhbti-zijn en het geloof niet samengaan is een ouderwets beeld. Steeds meer kerken zijn progressief en open voor onze gemeenschap. De regenboogviering laat zien dat verbinding tussen het geloof en de regenbooggemeenschap mogelijk is en dat we welkom zijn.' Andere vaste onderdelen zijn een demonstratie of parade, een informatiemarkt, en ook een podium met muziek. 'Maar wij willen ook graag van steden weten wat voor nieuws of origineels zij kunnen toevoegen. Samenwerken met lokale organisaties of initiatieven en een koppeling met de regio worden ook gewaardeerd', aldus Timmerman.

 

Is het nog nodig om Roze Zaterdag te vieren?

 

Nu staan Nederlanders bekend als een open-minded volkje. Is een Roze Zaterdag nog wel nodig? 'Ja', vindt Timmerman. 'Roze Zaterdag is nog steeds relevant en een belangrijke dag voor de regenbooggemeenschap. Helaas is jezelf kunnen zijn nog steeds niet vanzelfsprekend. We zien de laatste tijd zelfs weer een toename in het aantal geweldsincidenten tegen lhbtqia+-personen. Roze Zaterdag is uitgegroeid tot een belangrijk, historisch evenement voor Nederland. Maar draagt ook vandaag de dag nog bij zichtbaarheid en bewustwording.'

 

bron: www.quest.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.