Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 oktober 2023 @ 00:04 door Travelboy , 458 keer bekeken

Een populaire Iraakse TikTok-persoonlijkheid werd maandag in Bagdad doodgeschoten, vertelde een Iraakse veiligheidsbron aan CNN.

 

 

De 23-jarige Noor Alsaffar, op sociale media bekend als ‘Noor BM’, had gezamenlijk meer dan 370.000 volgers op Instagram en TikTok. Alsaffar plaatste voornamelijk korte video's met jurken, haar- en make-upstijlen, vaak dansend op muziek. Na het nieuws over de schietpartij plaatsten velen reacties waarin ze de dood van Alsaffar betreurden. Anderen juichten het toe en vierden de man die het schot had afgevuurd.

 

De Iraakse veiligheidsbron vertelde CNN dat “een onderzoek is geopend”, waarbij hij op voorwaarde van anonimiteit sprak omdat ze niet bevoegd waren om met de media te praten. “De overledene is naar de forensische afdeling gebracht.”

 

Khaled Almehna, woordvoerder van de Iraakse politie, beschreef de aanval dinsdag als een ‘crimineel incident’ en voegde eraan toe dat hij op een later tijdstip ‘belangrijke updates’ zal geven.

 

De moord komt op het moment dat Irak de LHBTQ-expressie hardhandig aanpakt en stappen zet om deze bij wet te criminaliseren. Hoewel queer-zijn niet expliciet verboden is onder de huidige Iraakse wetgeving, zijn LGBTQ-mensen vaak het doelwit van vage moraliteitsclausules in het wetboek van strafrecht.

 

Vóór de schietpartij kreeg Alsaffar te maken met online misbruik en vragen over seksualiteit en gender. In een interview in 2020 op het Iraakse Al Walaa-kanaal zei Alsaffar: “Ik ben geen transgender en ik ben geen homo. Ik heb geen andere neigingen, ik ben alleen maar een travestiet en een model.” Alsaffar identificeerde zich als een man die als model en visagiste werkte.

 

Alsaffar sprak in video's over het omgaan met bedreigingen op sociale media vanwege de kledingkeuze.

 

In een YouTube-interview uit 2021 met de Iraakse blogger Samir Jermani zei Alsaffar: "Ik ben voorzichtig maar niet bang" in antwoord op een vraag over het uiterlijk van de TikToker.

 

De Iraakse LGBTQ-rechtengroep IraQueer plaatste een bericht over de dood van Alsaffar en voegde de hashtags #Transphobia en #MuderOfTransPeople toe op X, voorheen bekend als Twitter.


In het Iraakse parlement is een nieuwe wet voorgesteld die homoseks, transgenderexpressie en andere vormen van LHBTQ-gedrag expliciet strafbaar stelt. Als het wordt aangenomen, zou het homoseksuele relaties bestraften met de doodstraf of levenslang, het ‘bevorderen van homoseksualiteit’ straffen met een minimumstraf van zeven jaar, en het ‘imiteren van vrouwen’ strafbaar stellen met maximaal drie jaar.

 

Het geweld en de discriminatie tegen LGBTQ-mensen in het land zijn de afgelopen maanden merkbaar toegenomen, zeggen rechtengroepen. Het land heeft protesten meegemaakt, vooral van aanhangers van sjiitische moslimfracties, waarbij de regenboogvlag werd verbrand als reactie op de recente koranverbrandingen in Zweden en Denemarken. HRW zegt dat geweld tegen LGBTQ-mensen in Irak ‘routinematig ongestraft wordt beantwoord’.

 

De Iraakse mediaregulator verbood in augustus de term 'homoseksualiteit' op alle traditionele en sociale mediaplatforms en eiste dat in plaats daarvan de term 'seksueel afwijkend gedrag' werd gebruikt.

 

Rechtengroepen hebben het toenemende optreden tegen LHBTQ-gemeenschappen in het Midden-Oosten bekritiseerd, inclusief wat Human Rights Watch ontdekte als digitale targeting op basis van online activiteiten.

 

Online targeting wordt vaak gevolgd door extreme strafmaatregelen, waaronder willekeurige detentie en marteling, zei de rechtenwaakhond in februari na onderzoek naar schendingen van LGBTQ-rechten in Egypte, Irak, Jordanië, Libanon en Tunesië.

 

bron: www.cnn.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.