Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 29 november 2023 @ 00:26 door Travelboy , 249 keer bekeken

Homoseksualiteit mag geen strafbaar feit zijn en mensen moeten worden geholpen de kwestie beter te begrijpen. Dat zegt de Ghanese kardinaal Peter Turkson tegen de BBC.

 

 

Turkson voegde er aan toe dat de Rooms-Katholieke Kerk relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht nog steeds als ‘objectief zondig’ beschouwt en het homohuwelijk niet zou erkennen.

 

Kardinaal Turkson, die genoemd wordt als mogelijke kandidaat om paus te worden, zei tegen het BBC-programma HARDtalk dat ‘lhbti-mensen niet gecriminaliseerd mogen worden omdat ze geen misdaad hebben begaan’.

 

Geen misdaad

 

‘Het is tijd om met onderwijs te beginnen, om mensen te helpen begrijpen wat deze realiteit, dit fenomeen is. We hebben veel onderwijs nodig om mensen ertoe te brengen… onderscheid te maken tussen wat misdaad is en wat geen misdaad is’, aldus Turkson.

 

De kardinaal verwees in het gesprek naar het feit dat er in een van de Ghanese talen, Akan, een uitdrukking bestaat ‘mannen die zich gedragen als vrouwen en vrouwen die zich gedragen als mannen’. Hij betoogde dat dit een indicatie was dat homoseksualiteit geen oplegging van buitenaf was. ‘Als we cultureel uitdrukkingen hadden… betekent dat alleen maar dat het niet helemaal vreemd is aan de Ghanese samenleving.’

 

Verachtelijk

 

De opvattingen van Turkson staan ​​op gespannen voet met die van rooms-katholieke bisschoppen in Ghana, die homoseksualiteit ‘verachtelijk’ vinden. Hij komt met zijn uitspraken nu in het parlement van Ghana een wetsvoorstel wordt besproken dat strenge straffen mogelijk maakt tegen lhbti-plussers.

 

In het wetsvoorstel wordt het identificeren als lhbti-plusser strafbaar, met een gevangenisstraf van drie jaar. Mensen die campagne voeren voor lhbti-plus-rechten kunnen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen.

 

Homoseks is in Ghana nu al in strijd met de wet en er staat een gevangenisstraf van drie jaar op.

 

Onaanvaardbare waarden

 

De Ghanese bisschoppen gaven in augustus een verklaring uit, samen met andere christelijke groeperingen waarin staat dat ‘westerse landen de onophoudelijke pogingen moeten stoppen om ons onaanvaardbare buitenlandse culturele waarden op te leggen’.

 

Kardinaal Turkson werd in 2003 de allereerste Ghanese kardinaal toen hij werd benoemd door paus Johannes Paulus II. Hij is nu kanselier van de Pauselijke Academies van Wetenschappen.

 

bron: www.rozegolf.net



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.