Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 02 oktober 2023 @ 00:04 door Travelboy , 680 keer bekeken

De onschuldige video toont mannen die dansen op een privéfeestje. Niets meer. Opgenomen in mei en vervolgens honderdduizenden keren gedeeld in augustus, was het genoeg om homofobe passies in Ethiopië los te laten en te leiden tot een angstaanjagende heksenjacht in de hoofdstad Addis Abeba. Een afwijzing die zo intens was dat veel leden van de LGBT-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender) in ballingschap werden gedreven.

 

De homofobe campagne, gelanceerd op sociale netwerken – in het bijzonder op TikTok – kreeg al snel de steun van de Ethiopische autoriteiten. In dit conservatieve land met 120 miljoen inwoners is homoseksualiteit een misdaad, waarop drie tot vijftien jaar gevangenisstraf staat. Het veiligheidsdirectoraat van het gemeentehuis van Addis Abeba verzekerde op 10 augustus dat “actie zou worden ondernomen tegen instellingen die ervan verdacht worden zich bezig te houden met homoseksuele activiteiten in onze stad. […] Hotels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden die afwijken van de cultuur, traditie, levenswijze en religie van ons land”

.

 

Na de arrestatie van de organisator van een ‘afwijkend’ feest bedankte de gemeente uitdrukkelijk de ‘buurtgemeenschappen’ , die de wetshandhaving hielpen. Er is een telefoonnummer ingesteld om elk individu of feit dat mogelijk verband houdt met homoseksualiteit te melden. “Iedereen met informatie over homoseksuele handelingen kan naar het dichtstbijzijnde politiebureau gaan” , specificeren de autoriteiten van de hoofdstad in een op Facebook gedeeld persbericht. Het VVV-kantoor van zijn kant vraagt ​​hotels om uiterst waakzaam te zijn tegenover homoseksuele klanten. Maar het is op internet dat de aanklacht het meest actief is.

 

‘Besluip deze plaatsen van Sodom’

 

Sinds augustus zijn tientallen jongeren ‘Waar ben je’ geweest : hun homoseksualiteit werd zonder hun medeweten onthuld. “Normaal gesproken richten homofoben zich op ons als groep, maar hier, in hun video’s, noemen ze onze vrienden en laten vervolgens hun gezichten zien en onthullen hun adressen, allemaal met de zegen van de regering”, klaagt Haimanot*, een lid van de queergemeenschap gevestigd in Addis Abeba, die verschillende bedreigde mensen in haar huis onderdak bood.

 

 

Op TikTok tonen video's, die soms miljoenen views verzamelen, zelfverdedigingsgroepen die door de geplaveide straten van de Ethiopische hoofdstad slenteren, met een mes of een bijl in hun handen en hatelijke leuzen in hun mond. “ We zullen al deze plaatsen in Sodom opsporen, waar afwijkende daden plaatsvinden ”, beloven ze. In een ander fragment roept een pastoor op tot het publiekelijk uitkleden en zweepslagen van homoseksuelen.

 

“Geweld tegen deze mensen wordt openlijk aangemoedigd. In een dramatische uitbreiding van de dreiging zijn er zelfs oproepen geweest om de families van openlijk LHBTQIA+-mensen die in het buitenland wonen te vermoorden”, merkt House of Guramayle op, een Ethiopische pro-LGBT-vereniging in ballingschap, gevestigd in Europa.

 

 
 

De virulentie van de aanslagen is des te merkwaardiger omdat homoseksuelen en queer-mensen in Ethiopië geen campagne voeren voor hun rechten. “We hebben nooit iets gevraagd, we hebben zelfs nooit in het openbaar durven uitgaan, daar zijn we nog veel te bang voor! » vertelt Adanech*, een 32-jarige activist die maandelijks een podcast over deze kwesties organiseert, waarin de voornamen en stemmen van de sprekers worden aangepast.

 

Verzetsbeweging

 

Volgens haar dienen homoseksuelen vooral als uitlaatklep. “Deze heksenjacht maakt het mogelijk om de problemen die verband houden met de hervatting van de oorlog [en région Amhara] en de catastrofale economische situatie opzij te zetten. Ethiopië ervaart een identiteits- en etnische crisis, maar homofobie is een van de zeldzame onderwerpen die de mensen verenigt, daar zijn alle Ethiopiërs het over eens”, onderstreept Adanech.

 

 
 

Het land in de Hoorn van Afrika staat op de 184e plaats op de Equaldex-wereldranglijst wat betreft de vrijheden die aan homoseksuelen worden verleend. ‘Ondergronds’ leven , dat wil zeggen verborgen , elkaar steunend, is voor de LHBT-gemeenschap een tweede natuur geworden. De leden hebben codenamen, zoals bij een verzetsbeweging, en overal in Addis Abeba bestaan ​​al lang schuilplaatsen. Collectieve prijzenpotten helpen leden die worden opgejaagd door de autoriteiten of hun families. Dit fonds werd met name gebruikt om vliegtickets te betalen om homoseksuelen naar een onderkomen in het buitenland te sturen.

 

*Voornamen zijn gewijzigd. - Dit is een machine vertaling

 

bron: https://globeecho.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.