Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 04 september 2023 @ 00:00 door Travelboy , 422 keer bekeken

Een federale rechter in Texas heeft donderdag tijdelijk de wet geblokkeerd die openbare drag-optredens in de staat verbiedt. Het betekent een overwinning voor LGBTQ+-organisaties die soortgelijke wetten in heel de VS aanvechten.

 

De Amerikaanse districtsrechter in Houston, David Hittner, zegt dat de wet, die vrijdag van kracht zou worden, vermoedelijk in strijd is met het recht op vrije meningsuiting van artiesten. Hittner blokkeerde de wet daarom tijdelijk, in afwachting van de uitkomst van een rechtszaak die eerder deze maand werd aangespannen door de American Civil Liberties Union (ACLU).
Ontvang elke ochtend een selectie van het belangrijkste nieuws en de verhalen van de dag.

 

De Texaanse afdeling van de ACLU schrijft in een bericht op berichtendienst X dat dragartiesten en LGBTQ+-gelieerde bedrijven “in onze staat thuishoren” en dat politici in Texas “niet het recht hebben om onze vrije meningsuiting te censureren”.

 

Geschokt

 

Paige Willey, een woordvoerster van het kantoor van de openbare aanklager in Texas, zegt dat de staat “alle rechtsmiddelen die ze maar ter beschikking heeft” zal inzetten ter verdediging van de wet. “De inwoners van Texas waren geschokt over de toenemende trend van obscene, seksueel expliciete zogenaamde ‘drag’-optredens die op de markt worden gebracht voor gezinnen met kinderen’’, zegt Willey.

 

De Texaanse wet, die in april al werd aangenomen, verbiedt onzedelijke of geseksualiseerde optredens waarbij gebruik wordt gemaakt van “accessoires of protheses die mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken overdrijven” in het openbaar of in aanwezigheid van minderjarigen. Luitenant-gouverneur Dan Patrick van Texas, een Republikein en fervent voorstander van de wet, zei in april dat de wet zou voorkomen dat kinderen “voor het leven getekend” worden door blootstelling aan seksueel getinte dragshows.

 

Federale rechters in Tennessee en Florida blokkeerden eerder dit jaar ook al tijdelijk soortgelijke wetten in die staten, waarbij ze zich eveneens beriepen op schendingen van de vrijheid van meningsuiting. Tegen deze besluiten is beroep aangetekend. De staten Montana, Arkansas en North Dakota hebben ook beperkingen ingevoerd op drag-optredens.

 

bron: www.demorgen.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.