Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 oktober 2023 @ 00:00 door Travelboy , 757 keer bekeken

De kerk geen optie voor wie gay is? Geloof niets voor transpersonen? De Utrechtse Geertekerk liep in de jaren 80 met haar homohuwelijk al vér voor de wet uit en draagt nog altijd dezelfde boodschap uit: ,,Hier hoef je niet nog een keer uit de kast te komen, wij nemen je zoals je bent.” En dit weekend klinkt dat geluid nog eens extra, op Coming Out Zondag.
Dominee Claartje Kruijff en Rinus Gerlofsma voor de Geertekerk in de Utrechtse binnenstad.
Dominee Claartje Kruijff en Rinus Gerlofsma voor de Geertekerk in de Utrechtse binnenstad.
 
PREMIUM

Dominee Claartje Kruijff en Rinus Gerlofsma voor de Geertekerk in de Utrechtse binnenstad

 

Het is inmiddels al meer dan tien jaar geleden dat de toenmalige predikant van de kerk de speciale zondag in oktober in het leven riep, om iedereen centraal te stellen die niet binnen de heteronorm valt.
 
 
,,En eigenlijk hebben we daar als remonstrantenkerk een lange traditie in’’, zegt dominee Claartje Kruijff. ,,Vanaf 1986 zegenen wij homohuwelijken in. Daarin waren we het eerste kerkgenootschap, ik geloof zelfs ter wereld. En wij hebben ook al heel lang een traditie van homoseksuele voorgangers. Vanuit een diep besef van gelijkwaardigheid.”
 

Geloof is een dingetje

 

Maar dat dat ook bestaat in kerkelijk Nederland, is nog steeds lang niet bij iedereen bekend, weet Rinus Gerlofsma, lid van de voorbereidingscommissie van de speciale zondag. ,,Voor een homo of lesbo is geloof hoe dan ook een dingetje. Je wordt ook gewoon raar aangekeken als je zegt dat je naar de kerk gaat. Die staat er slecht op. Veel mensen binnen de gemeenschap hebben nou eenmaal eerder de ervaring dat ze niet uit de bijbel lazen, maar ermee om de oren werden geslagen.”
 
 

Tolerant, wat is dat eigenlijk? Tolereren, daar zit iets in van macht en ook iets van onverschil­lig­heid
- Rinus Gerlofsma, Geertekerk
 
Zelf was hij van huis uit niet gelovig, maar raakte jaren geleden via zijn man betrokken bij de Geertekerk. Ze trouwden er en bleven er om ‘bezig te zijn met het mysterie van het leven – of hoe je het ook wilt noemen’. ,,En daarbij hoef je hier niet opnieuw uit de kast te komen, wij nemen je zoals je bent.”
 

Wat is tolerant eigenlijk?

 

Maar ook voor wie zichzelf niet bij de regenboogfamilie vindt horen, is komende zondag belangrijk, meent dominee Kruijff. ,,Wij noemen onszelf vrij en verdraagzaam. Je zou ook kunnen zeggen – dat is zo’n woord dat we in Nederland graag gebruiken – tolerant. Maar wat is dat eigenlijk? Tolereren, daar zit iets in van macht en ook iets van onverschilligheid. Nou, poeh poeh, weet je wat? Ik tolereer jou. Wat we met zo’n zondag ook doen, is onszelf opnieuw scherpen. Wat betekent het als we zeggen: ’Je bent echt welkom?’”
 
Het leidt in de voorbereiding tot open gesprekken. ,,Dat je weer eens vraagt: waar zit nou misschien de pijn en de vreugde? Begrijpen we je nou echt, staan we echt naast je? En wat betekent dat in deze tijd van groeiende homohaat?”
 

Thuis in Utrecht ook onveilig

 

Gerlofsma somt moeiteloos de ontwikkelingen op in landen als Rusland, Polen, Hongarije. ,,Maar ook hier zie je dragqueens die geen taxi meer kunnen krijgen als ze naar een optreden moeten. Ook thuis in Utrecht kun je je soms best onveilig voelen.”
 

Ik zei altijd homofiel, in plaats van homoseksu­eel. Dat vond ik aardiger, maar dat woord heeft te maken met kerken waar je wel homo mag zijn, maar niets mag doen
-Claartje Kruijff, dominee
 
Kruijff, sinds twee jaar als predikant verbonden aan de Geertekerk, zocht op haar eigen manier naar haar plek. ,,Ik, cisvrouw (hetero en thuis in haar vrouwenlichaam, red.) met drie, naar het lijkt, hetero studentendochters. Ik vond het best ongemakkelijk. Namens wie spreek ik? Wat speelt er en wat is hierin mijn plek? De openheid die ik ervoer, het werd een soort ‘wij’ doordat je je ongemak ook op tafel kan leggen, vond ik zelf ook een verademing.”
 
Ze scherpte zelf haar houding, gedachten én spraakgebruik. ,,Ik zei bijvoorbeeld altijd homofiel, in plaats van homoseksueel. Dat vond ik aardiger klinken. Maar dat woord heeft te maken met kerken waar je wel homo mag zijn, maar vooral niets mag doen. Daarom is het zo belangrijk dat je homoseksueel zegt. We moeten het over seks hebben. Zeg het gewoon. Want wij zijn het, we doen het. Dit zijn wij. Niet dat je er een beetje mag zijn. Zoals in allerlei sociale omgevingen, families, sportclubs ook vaak het geval is: ‘Ik laat jou leven, ik leg jou geen strobreed in de weg.’ Maar accepteer je iemand dan wezenlijk? Steun je iemand dan echt?”
 

Vreemde blikken en impertinente vragen

 

Volgens Kruijff gaat het daarbij meer om begrijpen, dan om begrepen worden. ,,Het is niet zo belangrijk of jij dat hele alfabet van lhbtqi+ helemaal snapt of kunt plaatsen. Het gaat erom dat je je afvraagt: ‘Hoe is het eigenlijk om jou te zijn?’ Daarvoor hoef je niet steeds weer naar iemands coming out te vragen, maar wel begrijpen dat – zoals een transman in ons midden vertelde – iemand soms een voortdurende coming out heeft. Omdat hij zijn hele leven lang is voorbereid op vreemde blikken en impertinente vragen.”
 

Als je doorvraagt, kom je uit bij de mens die zoekt naar erkenning, nabijheid en geborgen­heid
-Claartje Kruijff, Dominee
 
Herkenbaar, meent Gerlofsma. ,,Er blijven altijd onverwachte momenten waarop je een situatie tegenkomt waarin je weer even wordt teruggezet in je homo-zijn. Momenten waarop jouw anders zijn weer even benadrukt wordt”, vertelt hij. ,,Maar als je een veilige plek hebt, valt dat gevoel weg, is alles bespreekbaar.”
 
Lachend: ,,Zoals laatst, toen een vriendin vroeg waar we het toch over hadden, over een twink en een bear (types homomannen, red). Dan is het best leuk om een keer uit te leggen. Maar dat betekent dat je het ook kunt hebben over de serieuze dingen, zaken waarin je gekwetst kan worden bijvoorbeeld.”
 
Uiteindelijk gaat het om waar de mens ten diepste naar zoekt, meent Kruijff ,,Het is makkelijk om te zeggen: ‘We zijn allemaal gelijk enzo’. Maar als je doorvraagt, kom je uit bij de mens die zoekt naar erkenning, nabijheid en geborgenheid. En dat vind je ook echt bij elkaar als je tevoorschijn durft te komen met je eigen vragen.”
 

Man met baard op een wolk

 

Ook als het het geloof betreft trouwens. ,,Je hoort vaak: ‘Ik geloof niet’. Maar dan denken mensen aan een man met een baard op een wolk”, zegt Kruijff. ,,Nou ja, wij zijn inmiddels echt wel verder ontwikkeld. Hier mag je op een open manier met je levensvragen komen.”
 
De dienst zondag (10.30 uur) wordt feestelijk: een koortje zingt onder leiding van de vaste organist True Colors van Cindy Lauper, een reeks gekleurde kaarsen wordt ontstoken en de bekende kleurrijke vlag wordt geprojecteerd. Online meekijken en/of de dienst achteraf terugzien kan ook. Kruijff: ,,We willen een uitgestoken hand laten zien.”
 
bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.