Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 20 juli 2023 @ 00:04 door Travelboy , 596 keer bekeken

Het Hooggerechtshof van Ghana heeft woensdag een rechtszaak verworpen die tot doel had het parlement te verhinderen een streng anti-LGBT-wetsvoorstel aan te nemen, waardoor de weg vrij is voor de ratificatie ervan.

 

Wetgevers in de West-Afrikaanse natie debatteren sinds augustus 2021 over een wetsvoorstel dat relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, transgender-zijn en het opkomen voor LGBTQ-rechten strafbaar stelt. De meeste parlementsleden zijn voor.

 

Het aannemen van de Human Sexual Rights and Ghanaian Family Values-wet zou de vrijheden nog verder beperken in een land waar homoseks al strafbaar is met een gevangenisstraf tot drie jaar, zeggen critici en activisten.

 

Amanda Odoi, een academisch onderzoeker, spande op 7 juli een rechtszaak aan om de grondwettigheid van het wetsvoorstel aan te vechten, omdat het volgens haar gevolgen zou hebben voor donorhulp en andere vormen van financiële steun. Het Hooggerechtshof van Ghana oordeelde woensdag dat haar argumenten niet overtuigend genoeg waren om een gerechtelijk bevel toe te kennen.

 

De uitspraak maakte de weg vrij voor het wetsvoorstel, een van de strengste voor de LGBTQ-gemeenschap in Afrika, om een laatste fase van parlementaire goedkeuring te doorlopen voordat het in de wet wordt opgenomen.

 

In mei ondertekende president Yoweri Museveni van Oeganda een van de strengste anti-LGBTQ wetten ter wereld, waarin de doodstraf staat op "verergerde homoseksualiteit".

 

Het Ghanese wetsvoorstel, gesteund door religieuze en traditionele leiders, bevat gevangenisstraffen tot 10 jaar voor het opkomen voor LGBTQ-rechten.

 

Het publiceren van inhoud die als pro-LGBTQ wordt beschouwd of die de traditionele binaire genderidentiteiten in twijfel trekt, kan ook leiden tot vervolging.

 

De Verenigde Naties zeiden in 2021 dat de wet "een systeem van door de staat gesponsorde discriminatie en geweld" tegen seksuele minderheden zou creëren.

 

Tegenstanders zeggen ook dat het wetsvoorstel bekeringstherapie aanmoedigt, omdat de straf kan worden verminderd als schuldig bevonden personen om behandeling vragen. VN-experts hebben gewaarschuwd dat dit tot marteling kan leiden.

 

bron: nl.marketscreener.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.