Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 10 juli 2023 @ 00:03 door Travelboy , 697 keer bekeken

De Pride London-parade kwam vorig weekend abrupt tot stilstand toen honderden demonstranten, waaronder Oegandese LHBTI+ vluchtelingen, een sit-down-protest hielden buiten het Uganda House op Trafalgar Square. Ze kregen gejuich en applaus van de Pride-menigte en bleven 15 minuten op de rijbaan zitten. Dit ondanks de pogingen van Pride-stewards om hen weer in beweging te krijgen.

 

 

De sit-down demonstranten protesteerden tegen de draconische nieuwe anti-homoseksualiteitswet van Oeganda. Die werd vier weken geleden, op 26 mei, van kracht.

 

De sit-down demonstranten protesteerden tegen de draconische nieuwe anti-homoseksualiteitswet van Oeganda. Die werd vier weken geleden, op 26 mei, van kracht. Ze drongen bij de Britse regering en de internationale gemeenschap aan op het instellen van reisverboden. Eerder kondigde de regering van de Verenigde Staten al aan dat ze hiertoe over zou gaan. Ook eisten de demonstranten dat tegoeden van Oegandese parlementsleden die voor de nieuwe anti-LGBT+-wetgeving stemden, bevroren worden.

 

Het protest werd georganiseerd door de Peter Tatchell Foundation, met steun van LHBTI+ leden van de African Equality Foundation en Out and Proud African LGBTI. Veel leden van deze groepen zijn Oeganda ontvlucht om te ontsnappen aan arrestatie, gevangenschap, marteling en lynchpartijen.

 

De Oegandese anti-homoseksualiteitswet bepaalt dat de overtreders die meerdere keren gearresteerd zijn, de doodstraf kunnen krijgen. Ook kan die straf gegeven worden aan iemand die seks heeft met een persoon die ouder dan 75 jaar of jonger dan 18 jaar is. Verder maakt de wet het strafbaar om LHBTI+ “propaganda” te verspreiden. Dit zou maximaal twintig jaar gevangenisstraf op kunnen leveren. Huiseigenaren kunnen zeven jaar gevangenisstraf krijgen als zij een woning verhuren aan LHBTI+ personen.

 

 

bron: www.gaykrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.