Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 18 juni 2023 @ 05:11 door Travelboy , 712 keer bekeken

De van oorsprong Amerikaanse drug crystal meth heeft de afgelopen jaren zijn intrede gedaan in Nederland. Onderzoek wijst uit dat deze drug voornamelijk gebruikt wordt onder homoseksuele mannen tijdens de seks. Ook in Amsterdam wint de drug terrein. Niet alleen neemt het gebruik toe, ook wordt het gebruik ervan steeds zichtbaarder. Wat betekent dat en hoe gevaarlijk is het? NH zocht het uit. 

 

Door het gebruik van de drug krijgt de gebruiker meer energie, voelt zich zelfverzekerd en blijft wakker. Daardoor kan seks langdurig doorgaan. Mannen zoeken medegebruikers vaak door middel van datingapps zoals bijvoorbeeld Grindr. In deze profielen wordt het gebruik aangekondigd door bijnamen als Tina, T, Glass of Ice. 

 

De groep mannen die de drug gebruikt, is beperkt weet Leon Knoops van Stichting Mainline. De stichting zet zich in voor drugsgebruikers die hun gebruik onder controle willen krijgen of volledig willen stoppen en monitort het gebruik van crystal meth. De drug is volgens de stichting met een opmars bezig en het gebruik binnen een bepaalde groep in de gayscene normaliseert. 

 

Volgens Knoops ontstaat er ook een tegenbeweging, waaruit opgemaakt kan worden dat de groep gebruikers toeneemt. Deze groep mannen keurt het gebruik van crystal meth sterk af. "Dat kan goed zijn, omdat het laat zien dat het gebruik ervan voor velen een brug te ver is, maar het kan het stigma rondom de drug ook vergroten en dus de stap om hulp te zoeken nog groter maken."

 

Gevangen door de drang om te ontsnappen

 

Dat crystal meth een vernietigende drug kan zijn, wordt bevestigd door het verhaal van Jort*. Hij was vijftien toen hij voor het eerst in aanraking kwam met drugs, namelijk xtc. Tijdens een date met een oudere man was hij gevangen door zenuwen. De man bood hem het pilletje aan, om van die zenuwen af te komen. "Ik nam het, en werd er rustig van. Ik voelde me geliefd en veilig", vertelt Jort. 

 

Dat ene pilletje was voor Jort opmaat naar meer. Foute vrienden, pesterijen in zijn jeugd en een slechte thuissituatie zorgden ervoor dat hij uiteindelijk in de Amsterdamse escortscene belandde. Door die harde wereld, vol drugsgebruik, gebruikte hij op zijn zeventiende voor de eerste keer crystal meth.

 

Tekst gaat verder onder de foto.

 

https://media.nhnieuws.nl/images/492704.93f6549.webp?width=2000&ratio=16:9&quality=70Crystal meth, foto ter illustratie - AdobeStock
 

"De kick, de nieuwsgierigheid, en vooral: een uitweg. Ik wilde niet meer. Ik zat in een soort fuck it-modus. Het gevoel was enorm intens, moeilijk om uit te leggen. Ik maakte me de eerste keer nog niet zo'n zorgen", vertelt Jort emotioneel. 

 

Lang niet iedereen hooked

 

Jort raakt verslaafd. Volgens Knoops zit er wel verschil tussen verslaafden en een groep die de drug recreatief gebruikt: "Er zijn ook genoeg mannen die er goed mee om kunnen gaan. Die niet gelijk hooked zijn. Ik hoor ook vaak genoeg mensen die het juist vreselijk vinden. Zij vinden de effecten veel te sterk en raken het nooit meer aan."

 

Op zijn negentiende verhuist Jort naar Brabant in de hoop zijn verslaving te boven te komen. Hij krijgt een nieuwe relatie, een veilige haven. "Ik dacht dat daar geen drugs zou zijn... Hoe naïef?" Hij blijft niet clean: na twee jaar begint het gebruik opnieuw.

 

Op zijn 28e escaleert het leven van Jort: zijn relatie loopt op de klippen en hij wordt ontslagen. Alles ligt overhoop. Hij neemt een overdosis en krijgt een hersenbloeding. Die bloeding wordt zijn onverwachte redding: de knop gaat om. Hij ontmoet een ervaringsdeskundige en die hem helpt met zijn herstel. Brandbrieven van zijn familie geven hem motivatie om door te gaan met zijn herstel. 

 

Mentale verslaving

 

Door gesprekken te voeren en voorlichting te geven helpt Leon Knoops dit soort jongens en mannen. Dat crystal meth voornamelijk door mannen uit de gayscene wordt gebruikt, kan volgens hem komen doordat vanwege de aidsepidemie veel homomannen nooit hebben geleerd van seks te genieten. Daarnaast kunnen homofobie en onderdrukking zorgen voor een verlangen naar waardering en vluchten, door bijvoorbeeld verdovende middelen te gebruiken. Tenslotte heeft de snelle opkomst en enorme populariteit van datingapps in de gay-community het fenomeen chemsex min of meer genormaliseerd.

 

"Misschien wordt er gedacht: 'die homo's, die neuken alleen maar en gebruiken alleen maar drugs'. Dat is echt niet zo. Laat dat duidelijk zijn"

Jort, ex-verslaafde

 

"Het is moeilijk, want door crystal meth raak je mentaal verslaafd en seks is nooit meer hetzelfde. Maar het kán. Door de juiste hulp kan je eraf komen", laat Knoops weten. De stichting heeft een site gelanceerd: chemsex.nl met informatie over seks onder invloed van drugs. Speciaal voor iedereen die schade wil beperken, gecontroleerd wil gebruiken, wil stoppen of gestopt wil blijven.

 

Jort benadrukt nog één ding: "Misschien wordt er gedacht: 'die homo's, die neuken alleen maar en gebruiken alleen maar drugs'. Sommigen hebben dat beeld. Dat is écht niet zo. Laat dat duidelijk zijn."

 

bron: www.nhnieuws.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.