Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 12 november 2023 @ 00:41 door Travelboy , 492 keer bekeken


Het Letse parlement heeft donderdag gestemd om paren van hetzelfde geslacht toe te staan burgerlijke unies op te richten, waardoor ze wettelijke erkenning krijgen, maar minder rechten dan getrouwde paren.

 

Duizenden lopen tijdens de Riga Pride 2023-parade in RigaMensen houden een gigantische regenboogvlag vast terwijl ze lopen tijdens de Riga Pride 2023-parade in Riga, Letland, 3 juni 2023. 

 

Homoseksualiteit blijft een onderwerp dat verdeeldheid zaait in Letland, waar de wetgevers in 2005 de grondwet hebben gewijzigd om het huwelijk te definiëren als alleen toegestaan ​​tussen een man en een vrouw.

 

De nieuwe wetgeving, die medio volgend jaar van kracht wordt, maakt het mogelijk dat koppels van hetzelfde geslacht hun partnerschap bij een notaris registreren.

 

Het geeft partners in zo'n vakbondsziekenhuis bezoekrecht, evenals enkele belasting- en socialezekerheidsvoordelen.

 

Maar Kaspars Zalitis, een homorechtenactivist, merkte op dat paren van hetzelfde geslacht nog steeds geen kinderen zouden kunnen adopteren en met erfeniskwesties zouden blijven kampen.

 

"Dit is een geweldig begin... Letland is niet een van de zes landen in de Europese Unie die geen erkenning kennen voor koppels van hetzelfde geslacht", vertelde hij aan Reuters.

 

Het Letse parlement heeft president Edgars Rinkevics in mei verkozen tot het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd in de Europese Unie, ondanks dat 45% van de Letten in een Eurobarometer-enquête van 2019 vertelde dat ze zich niet op hun gemak zouden voelen bij het hebben van een homoseksuele of biseksuele hoge functionaris.

 

Uit de peiling van 2019 bleek dat 54% van de Letten zich ongemakkelijk voelt bij het hebben van een homoseksuele of biseksuele collega, terwijl volgens een Globsec-peiling uit 2023 slechts 40% van het land voorstander is van het legaliseren van rechten van hetzelfde geslacht, zoals het huwelijk.

 

Minister van Justitie Inese Libina-Egnere zei dat het parlement niet van plan was burgerlijke partners dezelfde rechten te geven als getrouwde stellen.

 

“We erkennen dat we gezinnen hebben die niet getrouwd zijn, en dit is de manier waarop ze hun relatie kunnen registreren”, vertelde ze aan Reuters. "De politieke wil is om een ​​echt specifiek soort geregistreerd partnerschap te hebben."

 

De hoogste Letse rechtbank oordeelde in 2020 dat het land niet-gehuwde gezinnen moet erkennen, en 46 koppels van hetzelfde geslacht dienden met succes een verzoekschrift in bij de rechtbank om erkend te worden als gezinseenheden, aldus de publieke omroep LSM.

 

Letland's buurland Estland heeft in juni het homohuwelijk ingevoerd.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.