Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 23 augustus 2023 @ 00:04 door Travelboy , 662 keer bekeken

Het Iraakse parlement buigt zich over wetgeving die zou kunnen leiden tot de doodstraf voor homoseksuele relaties in het land. Een voorstel dat “gevaarlijk” wordt geacht door NGO’s en leden van de gemeenschap die het slachtoffer zijn van geweld dat “volledig straffeloos” wordt gepleegd.

 

Irak, dat momenteel geen wetten over homoseksualiteit heeft, gebruikt nu het strafwetboek uit 1969 om mensen van de lgbtq+-gemeenschap te veroordelen, op basis van een artikel dat “levenslang of meerdere jaren gevangenisstraf” oplegt voor alle vormen van seks die als niet-reproductief gezien kunnen worden.

 

De tribale en conservatieve Iraakse samenleving staat negatief tegenover homoseksualiteit. De kleine lgbtq+-gemeenschap in Irak is dan ook vaak het doelwit van “ontvoering, verkrachting, marteling en moord” door gewapende groepen die “ongestraft” blijven, meldde Human Rights Watch (HRW) in een rapport dat in 2022 werd gepubliceerd.

 

Het nieuwe wetsvoorstel dat vorige week in een eerste lezing werd behandeld, voorziet “de doodstraf of levenslange gevangenisstraf” voor iedereen die “een homoseksuele relatie aangaat”. Ook het “promoten van homoseksualiteit” wordt bestraft met “minstens zeven jaar gevangenisstraf”.

 

Het wetsvoorstel “wordt nog besproken en is het resultaat van gedachtewisselingen”, aldus parlementslid Saoud al-Saadi. Het parlement wil daarmee “een juridisch gat vullen”.

 

bron: www.hln.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.