Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 29 maart 2023 @ 02:28 door Travelboy , 568 keer bekeken

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft stevige kritiek op het Gomarus College. ‘Hier schuren het recht op vrije meningsuiting en het recht op onderwijsvrijheid met het recht op gelijke behandeling.’

 

Wiersma uit zijn kritiek in antwoorden op Kamervragen van de PvdA, SP en GroenLinks. Deze drie partijen wilden van de minister weten wat hij vindt van feit dat veel reformatorische scholen nog altijd homoseksualiteit afwijzen en de ouders van de leerlingen identiteitsverklaringen laten ondertekenen. Dit laatste gebeurt bij het Gomarus College, dat scholen heeft in Groningen, Assen, Leeuwarden en Drachten.

 

‘Ik vind het niet wenselijk dat scholen zich op deze wijze uitdrukken en toelating voorwaardelijk maken op het ondertekenen van zo’n verklaring. Hier schuren het recht op vrije meningsuiting en het recht op onderwijsvrijheid met het recht op gelijke behandeling’, schrijft Wiersma dinsdag in een brief. Later dit jaar besluit de minister of hij identiteitsverklaringen gaat verbieden. Hij onderzoekt dit nog. Dat moet zorgvuldig gebeuren, meldt hij.

 

Gomarus rept over ‘het kwaad’

 

PvdA, SP en GroenLinks stelden hun vragen vorig jaar na een uitzending van het tv-programma Pointer (KRO-NCRV) en uitlatingen van de Onderwijsinspectie. Het Gomarus College rept in zijn identiteitsdocument over ‘het kwaad’ en ‘wat verkeerd is’. Volgens de drie partijen duidt dit niet op een veilig schoolklimaat en gelijke behandeling voor iedereen, omdat in dit geval ‘wat verkeerd is’ ook kan gaan over de seksuele oriëntatie van jongeren.

 

Uit zijn antwoorden valt op te maken dat onderwijsminister Wiersma ook niet blij is met zulke termen. Hij worstelt. Maar het vragen om de ondertekening van een identiteitsverklaring is nu wettelijk niet verboden, aldus Wiersma. ‘Daarnaast staat het scholen vrij om, naast het objectief informeren over de Nederlandse samenleving, normen, waarden en regels, een specifieke visie te geven op bijvoorbeeld het huwelijk.’

 

Recht op vrij en veilig onderwijs

 

Het mag alleen niet indruisen tegen de ‘basiswaarden’ van de democratische rechtsstaat. Die staat voor Wiersma voorop. ‘Ik ben van mening dat iedere leerling in Nederland recht heeft op vrij en veilig onderwijs. Scholen moeten daar dus te allen tijde voor zorgen.’ Leerlingen moeten zich altijd veilig en geaccepteerd voelen. Waar dit niet het geval is, grijpt de Inspectie in.

 

Volgens de minister draait het allemaal om het recht van kinderen om te kunnen zijn wie zij willen zijn en een relatie te mogen hebben met degene van wie zij houden. ‘Het afwijzen of veroordelen van leerlingen op basis van seksuele gerichtheid, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken is wat mij betreft onacceptabel.’ Ook in identiteitsverklaringen is daarvoor geen ruimte, besluit hij.

 

bron: www.dvhn.nl



Reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.