Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 09 december 2023 @ 00:03 door Travelboy , 256 keer bekeken

Gay jongens in Brabant die net uit de kast komen en bang zijn voor het hiv-virus kunnen niet langer gratis preventieve hiv-pillen krijgen. De drie GGD’en nemen geen nieuwe ‘klanten’ meer aan.

 

PrEP is een pil met hiv-remmers die een infectie kan voorkomen.

 

Wie de PrEP-pil elke dag of voor en na seks inneemt, heeft een veel kleinere kans om hiv op te lopen. Het middel is met name bedoeld voor mensen die een verhoogd risico lopen, zoals mannen die seks hebben met mannen en sommige sekswerkers. Wie deze pil krijgt moet een zorgtraject in waarbij je vier keer per jaar wordt getest. Niet alleen op hiv, maar ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) als chlamydia en gonorroe.

 


PrEP-zorg blijkt heel effectief. In Amsterdam is het aantal nieuwe hiv-besmettingen in een paar jaar tijd spectaculair gedaald. Maar in Zuidoost-Brabant, waar het totaal aantal soa’s vorig jaar fors steeg, wordt het juist moeilijker voor jongeren om van PrEP-zorg te profiteren. ‘We nemen nu geen nieuwe aanvragen in behandeling’, meldt de GGD Brabant Zuidoost. Dat geldt ook voor de GGD West-Brabant en de GGD Hart voor Brabant: ‘De vraag is veel groter dan wat wij kunnen bieden.’


GGD’en zitten vast aan maximum


Minister Kuipers maakte eind september bekend dat hij de PrEP-zorg wil verbeteren: de zorg bij de GGD’en moet worden voortgezet, de zorg bij huisartsen versterkt.

 


,,Maar het is nog onbekend hoe de zorg gaat veranderen”, zegt een woordvoerder van de GGD Brabant Zuidoost. ,,Wij weten nu dus nog niet hoeveel en welke mensen in aanmerking zullen komen voor onze PrEP zorg. De huidige regeling loopt door tot augustus 2024 en biedt plek aan een maximaal aantal personen, met een vaste verdeling per GGD. Dit plafond is vastgesteld door het RIVM. Wij zijn gebonden aan een maximum van 237 personen voor Zuidoost-Brabant, ook al is de vraag groter.”

 


Mensen kunnen nog wel bij hun huisarts terecht of (via de huisarts of direct) bij privéklinieken als de OneDayClinic in Strijp of de Stadskliniek in het centrum. Als de huisarts betrokken is valt dit soort zorg onder de zorgverzekering. Maar vanwege het eigen risico (van 385 euro ) moeten mensen hoe dan ook een deel van de kosten zelf betalen, en dat komt al snel neer op honderden euro's.

 

 

    Wij zijn gebonden aan een maximum van 237 personen voor Zuid­oost-Bra­bant. Dat plafond is vastge­steld door het RIVM
    -Woordvoerder GGD Brabant Zuidoost

 

Met name voor jongeren zijn die kosten vaak een probleem. Vorige maand vroegen GroenLinks en D66 of de gemeente Eindhoven de eigen bijdrage kan verlagen, maar het college liet weten hier niet voor te voelen.


In Amsterdam is de afgelopen jaren juist wel geld vrijgemaakt om het hiv-preventiemiddel voor meer mensen toegankelijk te maken. ,,Geweldig goed nieuws. Het is dus mogelijk om hiv en aids te stoppen”, zo reageerde directeur Mark Vermeulen van Aidsfonds-Soa Aids Nederland toen de Amsterdamse cijfers over 2022 bekend werden: slechts negen nieuwe hiv-diagnoses.

 

bron: www.ed.nl

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.