Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 18 april 2023 @ 00:04 door Travelboy , 608 keer bekeken

De Palestijnse militante groepering ‘de Leeuwenkuil’ heeft een inwoner uit de stad Nablus geëxecuteerd, omdat hij informatie aan Israël zou hebben gegeven. Zoheir Khalil Ghalith, die homoseksueel was, werd door Israël gechanteerd met een seksvideo.

 

Dankzij de informatie die Ghalith doorspeelde, is een aantal strijders van de Leeuwenkuil door Israël geliquideerd. Hij werd tot deze collaboratie gedwongen: op de video was te zien dat hij seks heeft met een andere man. Als hij niet met de Israëlische veiligheidsdienst meewerkte, zou die de video openbaar maken, wat in het conservatieve gebied zijn dood zou kunnen betekenen.

 

Vlak voor zijn dood werd nog een andere video opgenomen. Hierin zegt de 23 jaar oude Ghalith dat hij 500 sjekel (omgerekend 125 euro) en een pakje sigaretten voor de informatie heeft gekregen. Met kalme stem vertelt hij ook over de sekstape. ‘Degene met wie ik in bed lag, is degene die me voor Israël gerekruteerd heeft, en voor het Israëlische leger werkt.’

 

De bekentenis is deze week vrijgegeven door de Leeuwenkuil. Op een volgende video ligt de man, in dezelfde groene jas waarin hij zijn bekentenis deed, levenloos in een plas bloed. ‘Deze boodschap is bedoeld voor iedere verrader die zijn religie, zijn geweten, zijn eer en zijn natie verkoopt’, stelt de militante groepering.

 

De Leeuwenkuil is een kleine twee jaar geleden gevormd door jongeren uit Nablus, uit frustratie over de bezetting door Israël en de corruptie van de eigen regering, de Palestijnse Autoriteit. De strijders worden op de Westelijke Jordaanoever als popsterren vereerd. De afgelopen maanden hebben Israëlische veiligheidstroepen meerdere leden van de Leeuwenkuil getraceerd en geliquideerd.

 

Chantage is een gangbare methode van de Israëlische veiligheidsdiensten om mensen tot verraad aan te zetten. Dat beperkt zich niet tot homoseksuelen: iedere Palestijn loopt het risico dat zijn zwakke plekken worden gebruikt als drukmiddel om informatie door te spelen. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij zieke mensen die afhankelijk zijn van Israëlische vergunningen om in Israël of in het buitenland behandeld te worden.

 

‘Alle informatie is relevant’


‘Alle informatie die het mogelijk maakt om iemand af te persen, is relevant voor ons’, zei een van de 43 soldaten van Unit 8200, een eenheid van de Israëlische militaire inlichtingendienst, die in 2014 alarm sloegen over deze praktijken. Israël luistert Palestijnen af en bij de kleinste hint dat zij homoseksueel zouden kunnen zijn, probeert de geheime dienst Sjin Bet dat tegen hen te gebruiken, zo verklaarden de klokkenluiders.

 

Hoewel homoseksualiteit volgens de Palestijnse wet niet strafbaar is, wordt het door de samenleving totaal niet geaccepteerd. Een gruwelijk voorbeeld is de onthoofding van de 25-jarige Ahmed Abu Markhiya in oktober vorig jaar. Deze jongeman was de Westelijke Jordaanoever vanwege zijn geaardheid ontvlucht en leefde ondergedoken in Tel Aviv, waarvandaan hij probeerde asiel te krijgen in Canada. Om onduidelijke redenen is Markhiya in oktober in Hebron terechtgekomen, de stad waar zijn overleden vader vandaan kwam, en voor een draaiende camera vermoord.

 

Israël zelf gaat er prat op een lhbti-vriendelijk land te zijn, en benadrukt graag dat deze vrijheid in schril contrast staat met de houding tegenover homoseksualiteit in de omringende Arabische landen. Tegelijkertijd schrikt Israël er niet voor terug om iemands seksuele voorkeur te misbruiken als chantagemiddel. Mede daarom durven homoseksuele Palestijnen vaak geen asiel aan te vragen in Israël.

 

bron: www.volkskrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.