Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 13 december 2023 @ 04:42 door Travelboy , 258 keer bekeken

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft Polen dinsdag veroordeeld voor het schenden van het recht op respect voor het privéleven. Aanleiding is het ontbreken van een wettelijk kader dat “erkenning en bescherming” biedt aan koppels van hetzelfde geslacht.

 

 

De zaak was aangespannen door vijf Poolse koppels van wie de huwelijken waren geweigerd op grond van het feit dat de Poolse wet alleen huwelijken van een man met een vrouw toestaat. Een eerder verzoek bij nationale rechtbanken werd reeds verworpen.

 

De koppels vertelden de Europese rechter dat ze benadeeld zijn door een gebrek aan officiële erkenning van hun relatie, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen, sociale rechten of familierechten. Het EHRM stelde hen in het gelijk en wees Polen erop dat het “verplicht is een wettelijk kader te bieden dat personen van hetzelfde geslacht in staat stelt hun relatie als koppel op een passende wijze te erkennen en te beschermen”.

 

Het mensenrechtenhof benadrukt dat “de heersende sociale meerderheidsopvattingen in een bepaald land geen verschil in behandeling op grond van seksuele geaardheid kunnen rechtvaardigen”. Eerder dit jaar werden ook al Rusland, Roemenië, Bulgarije en Oekraïne om dezelfde reden veroordeeld

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.