Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 24 oktober 2023 @ 00:03 door Travelboy , 410 keer bekeken

De voor moord gezochte Bretly Dorder (24) heeft zijn slachtoffer mogelijk tijdens een date om het leven gebracht. Bretly zou actief zijn op homochatsites. Daar zou hij de 60-jarige psychiater Jean van Griensven hebben ontmoet, die werd doodgeschoten. ,,De verdachte lijkt in de woning te zijn binnengelaten.’’

 

De politie houdt Bretly Dorder (rechts) verantwoordelijk voor de dood van psychiater Jean van Griensven.

De politie houdt Bretly Dorder (rechts) verantwoordelijk voor de dood van psychiater Jean van Griensven.
 

Al dagen zoekt de politie met man en macht naar de voortvluchtige Bretly Dorder (24). Inmiddels is zelfs een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip (zie kader onderaan dit artikel).

 

De geboren Rotterdammer wordt niet alleen verantwoordelijk gehouden voor het doodschieten van de psychiater, maar zou ook nog een man in Zutphen hebben neergestoken. Dit gebeurde afgelopen vrijdagnacht, ruim een week na het fatale drama.

 

Een dag na die steekpartij besloot de politie om de naam en foto van de onvindbare man te verspreiden. Enkele uren later kwam daar nog een waarschuwing voor homoseksuele mannen bij: Dorder zou afspraken maken via chatsites als Bullchat.

 

Het scenario dat de slachtoffers een date met Dorder hadden, is ‘zeker’ iets dat de politie onderzoekt. ,,Feit is dat beide incidenten in een woning hebben plaatsgevonden en de verdachte lijkt te zijn binnengelaten. Maar wat de precieze relatie tussen hem en de slachtoffers was, wordt nog onderzocht.”

 

Vluchtige seks

 

Bullchat is een chatroom voor homoseksuele mannen. Via deze gratis en anonieme site kunnen homo's binnen een paar muisklikken in contact komen met gelijkgestemden. Bullchat wordt veelvuldig gebruikt om vluchtige seks te regelen.

 

De chatbox zelf is niet meer dan een eindeloze lijst met namen als ‘GeileVent41' en foto's - voornamelijk van geslachtsdelen. Om een gesprek te openen, hoeft iemand slechts op zo'n naam of foto te klikken. De site is bijzonder laagdrempelig: een account is niet nodig, een (schuil)naam volstaat.

 

John S.

 

De site, die in 2005 werd opgericht en waarvan het achterliggende bedrijf in Groningen is gevestigd, zegt prat te gaan op privacy en zou bijvoorbeeld geen gebruikersprofielen op de eigen servers bewaren. Juist vanwege die anonimiteit is de chatbox óók een populaire plek voor gebruikers met verkeerde intenties.

 

Bullchat kwam bijvoorbeeld naar voren in het onderzoek naar John S., de man die deze zomer tot levenslang werd veroordeeld voor drie moorden en twee moordpogingen in Vlissingen en Alblasserdam. Hij doodde een Zeeuwse schoenmaker nadat hij via de chatsite met de man had afgesproken.

 

Advocaat is ‘verbaasd’

 

Errol Jobse, de advocaat die Dorder bijstaat, stelt dat de verdenkingen van eerder dit jaar - afgelopen zomer stond zijn cliënt terecht vanwege het voorhanden hebben van andermans rijbewijs, een bedreiging en steekpartij - niets met de gayscene te maken hebben. Dat de politie nu nadrukkelijk homoseksuelen waarschuwt, verbaast hem.

 

Ik kan me niet vinden in het beeld dat politie en justitie nu van hem schetsen

 

Dorder is al eens veroordeeld en heeft dus een strafblad. Volgens Jobse staan daar relatief lichte vergrijpen op die al jaren oud zijn. Een ‘beroepscrimineel’ zou de man 'zeker niet’ zijn.

 

Hij zegt Dorder niet te kennen als een gevaarlijk persoon. ,,Ik kan me niet vinden in het beeld dat politie en justitie nu van hem schetsen. Had de rechtbank mijn cliënt geschorst als hij gevaarlijk was? Het verbaast me dat hij aan zulke verdenkingen wordt gelinkt.”

 

De zitting van afgelopen zomer was een tussentijdse. De inhoudelijke behandeling moet nog volgen. Dat proces mocht Dorder in vrijheid afwachten.

 

Schotwond

 

Van Griensven werd in de nacht van 13 op 14 oktober door de brandweer gevonden nadat in zijn woning in het Entrepotgebouw aan het Handelsplein in Rotterdam-Feijenoord brand was ontstaan. Hij bleek een schotwond te hebben en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Tips dat Dorder in Doetinchem en Duitsland was gezien, leidden tot niets.

 

25.000 euro voor gouden tip

 

De politie heeft maandag een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van Bretly Dorder. Het vermoeden bestaat dat er mensen zijn die weten waar hij is of hem hebben gezien, maar dat nog niet hebben gemeld aan de politie. 

 

Ook maandag zijn er tientallen tips binnen gekomen bij de politie van mensen die de voortvluchtige moordverdachte denken te zien of hebben gezien. De tips komen uit het hele land. Sommige zijn zo concreet, dat ze aanleiding geven voor verder onderzoek. 

 

Het kan bijvoorbeeld reden zijn dat dat specialisten van de Dienst Speciale Interventies een instap in een woning doen, zoals ook zaterdagavond in Doetinchem gebeurde. Daar bleek Dorder niet te zijn.

 

bron: www.destentor.nl



Reacties

  • Travelboy
    woensdag 25 oktober 2023, 04:33

    Rotterdammer Bretly kreeg als tiener jeugd-tbs na neersteken homo
    ridderkerksdagblad.nl

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.