Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 17 juni 2023 @ 00:01 door Travelboy , 431 keer bekeken

De gemeente Amsterdam blijft bij haar besluit om het straatfeest op het Amstelveld tijdens de Pride vroeger te laten stoppen dan vorige jaren. De organisatie zegt naar de rechter te stappen en anders het feest te moeten annuleren.

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, dansen en menigte

 

Afgelopen zomer presenteerde wethouder Touria Meliani (Evenementen) haar nieuwe plannen voor de Pride. Het populaire straatfeest op het Amstelveld waar duizenden mensen jaarlijks op afkomen, paste daar volgens haar in de huidige vorm niet meer in.

 

De invoering van het nieuwe beleid liep echter een jaar vertraging op, waarna organisator Eelko Anceaux een kans zag. Hij trok naar de gemeenteraad en zei ervan uit te gaan dat in dit tussenjaar het straatfeest gewoon door zou kunnen gaan. Meliani bewoog enigszins na gesprekken met omwonenden en de organisatie: Anceaux mocht een vergunning aanvragen, mits de muziek en barverkoop om acht uur ’s avonds eindigen.

 

Anceaux vond dat echter geen werkbaar compromis en vroeg een vergunning aan met dezelfde begin- en eindtijden als voorgaande jaren. Zonder succes, blijkt uit een mail in handen van Het Parool: in de vergunning, die naar verwachting deze week wordt toegekend, moet de muziek en barverkoop alsnog om acht uur ’s avonds eindigen, in plaats van om middernacht zoals in eerdere jaren.

 

De maximaal vijfduizend aanwezige bezoekers moeten uiterlijk om negen uur vertrokken zijn. Gestart wordt om vier uur ’s middags op 4 augustus en om drie uur ’s middags op 5 augustus.

 

“Dat betekent het einde van het feest”, aldus Anceaux. “Als we de aangepaste begin en- eindtijden hanteren, verliezen we heel veel geld. Daarom stappen we naar de rechter. Als daar niets uitkomt, zijn we genoodzaakt om het volledige feest af te zeggen. We kunnen niet anders.”

 

Volgens Anceaux wordt daarmee vooral op 5 augustus het aanbod aan grote feesten wel heel klein voor de meer dan 200.000 bezoekers die na de botenparade in de stad blijven hangen. “Op Rembrandtplein en Westermarkt is dit jaar niks en nu gaat ons straatfeest op het Amstelveld waarschijnlijk ook niet door.”

 

Lijnrecht tegenover elkaar

 

Een woordvoerder van wethouder Meliani wil niets bevestigen of reageren voordat de vergunning officieel getekend is, normaal gesproken een formaliteit. In februari schreef Meliani al wel aan de raad dat een groep omwonenden en de organisatie lijnrecht tegenover elkaar staan. ‘Het is dan ook goed mogelijk dat één of beide partijen niet helemaal tevreden zullen zijn met dit besluit,’ schreef zij toen.

 

Meliani wijst daarbij op de overlast die gemeld wordt door de buurt, van wildplassen tot geluidshinder. Anceaux zet daar tegenover dat hij honderd steunbetuigingen heeft verzameld van andere buurtbewoners en daar de wethouder ook op gewezen heeft. Hij vindt dat de wethouder de oren laat hangen naar een kleine groep.

 

Van 22 juli tot en met 6 augustus wordt Queer & Pride Amsterdam 2023 gevierd. In heel Amsterdam vinden er twee weken lang activiteiten en evenementen plaats, waaronder de Pride Walk en de botenparade Canal Parade. Ook vinden er meerdere straatfeesten, waarvan Amstelveld één van de grootste zou zijn, plaats. De meeste daarvan beginnen ook om drie uur, maar kunnen wel doorgaan tot middernacht.

 

bron: www.parool.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.