Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 21 september 2023 @ 00:06 door Travelboy , 502 keer bekeken

Fotograaf Erwin Olaf is woensdagochtend op 64-jarige leeftijd onverwachts overleden. Olaf had al enige tijd een longziekte en kreeg enkele weken geleden nog een longtransplantatie.

 

 

Olaf heeft een studio in de Rivierenbuurt. Hij was een toonaangevende fotograaf wiens werk ook in buitenlandse musea en galerieën heeft gehangen. Olaf maakte onder meer foto's van de dansers van het Nationale Ballet: een van zijn series laat uitvergrotingen zien van typische details uit de choreografieën van Hans van Manen. Ook maakte hij regelmatig zelfportretten.

 

Dance in Close-Up - Erwin Olaf & Hans van Manen - Mokumo

 

Vijf jaar geleden schonk Olaf bijna vijfhonderd van zijn werken aan het Rijksmuseum, waaronder 412 foto's, 7 video's, tijdschriften en boeken.

 

Erwin Olaf legt koninklijk gezin opnieuw prachtig vast | Show | AD.nl

 

boy with the champagne bottle | Art Blart

 

Onderscheidingen

 

In maart dit jaar kreeg hij van de koning de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. In 2019 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, vanwege zijn werk en zijn inzet voor de voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Burgemeester Halsema speldde hem die onderscheiding op in het Rijksmuseum.

 

Erwin Olaf, Porträt XII

 

Burgemeester Halsema hield vanavond samen met raadsleden tijdens de gemeenteraadsvergadering een moment stilte voor Olaf. Ze omschreef hem als een 'groot fotograaf' en een 'Hollandse meester van de moderne tijd'. "Klassiek, maar allesbehalve conservatief." Volgens Halsema vocht hij voor de vrijheid van 'mensen die zich niet in een hokje willen laten stoppen', onder meer door zijn inzet voor het Milkshake-festival

 

bron: www.at5.nl

 

Erwin Olaf, Squares - Male Black Nude II

Erwin Olaf, Squares - Homage to Platt Lynes II

 Erwin Olaf, Squares - Self-Portrait, Thirty Years OldErwin Olaf, Squares - Marc

Erwin Olaf, Squares - Alandus



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.