Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 15 november 2023 @ 00:00 door Travelboy , 498 keer bekeken

De Oostenrijkse regering gaat duizenden homoseksuele mensen die de afgelopen decennia veroordeeld zijn, financieel compenseren. Hoewel homoseksualiteit sinds 1971 niet langer strafbaar is, zijn lgbtq+’ers nog jarenlang achtergesteld in het Oostenrijkse wetboek van strafrecht.

 

De Oostenrijkse minister van Justitie Alma Zadic (die Grünen) maakte de regeling maandag bekend op een persconferentie. De regering stelt 33 miljoen euro beschikbaar voor de compensatie, waar naar schatting elfduizend mensen voor in aanmerking komen. Die mensen moet zich wel zelf melden bij de Oostenrijkse rechtbank of het ministerie van Justitie.

 

Mensen die te maken kregen met een politieonderzoek krijgen 500 euro. Voor veroordeelden wacht een schadevergoeding van minstens 3.000 euro. Hun veroordeling wordt dan met terugwerkende kracht teruggedraaid. Veroordeelden die in de gevangenis hebben gezeten, krijgen 1.500 euro per gezeten jaar. Als slachtoffers economische, professionele of medische schade hebben geleden, krijgen zij nog eens 1.500 euro extra.

 

Het is een volgende stap in Oostenrijks poging in het reine te komen met zijn homofobe verleden. Minister Zadic bood eind vorige maand al haar excuses aan. “De vervolging van homoseksuele mensen was een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Oostenrijk en een groot onrecht”, zei ze toen. De compensatieregeling die ze toen aankondigde, is maandag naar het Oostenrijkse parlement gestuurd.

 

VERBOD OP VERENIGING

 

Oostenrijk maakte officieel een einde aan de strafbaarstelling van homoseksualiteit in 1971, maar voegde daarna wel vier nieuwe bepalingen toe aan het wetboek van strafrecht. Daardoor bleven mensen daarna blootgesteld aan vervolging en veroordeling om hun geaardheid. Zo bleef homoseksuele prostitutie verboden tot 1989 en kregen lgbtq-activisten pas eind jaren negentig recht op vereniging. De promotie van of voorlichting over seks tussen mensen van hetzelfde geslacht was eveneens lang verboden.

 

Ook was tot 2002 seks voor homoseksuelen pas vanaf 18-jarige leeftijd toegestaan, terwijl dat voor heteroseksuelen vanaf 14 jaar was. In dat jaar oordeelde het Constitutioneel Hof dat alle discriminerende elementen in het Oostenrijkse wetboek ten aanzien van lgbtq+’ers geschrapt moesten worden. Sinds 2019 kunnen Oostenrijkse lgbtq+’ers ook met elkaar trouwen.

 

De regeling betreft mensen die na de decriminalisering in 1971 nog vervolgd of veroordeeld zijn. Zadic erkende maandag dat “geen enkele financiële compensatie ooit kan opwegen tegen het onrecht dat is aangericht”, maar dat dit de manier is waarop de Oostenrijkse regering “eindelijk verantwoordelijkheid neemt voor dit onderdeel van onze geschiedenis”.

 

OOK IN ANDERE EUROPESE LANDEN

 

De regeling moet nog worden goedgekeurd door het Oostenrijkse parlement. Dat moet voor het einde van het jaar gebeuren. Als het parlement instemt, verwacht Zadic vanaf februari van volgend jaar te kunnen beginnen met het uitkeren van de vergoedingen.

 

Een dergelijke compensatieregeling is bijzonder, maar niet uniek. Spanje nam als eerste Europese land in 2001 al het initiatief de veroordelingen van lgbtq+’ers onder het Franco-regime met terugwerkende kracht te schrappen. Het land reserveerde toen 2 miljoen euro voor een compensatieregeling.

 

Ook Duitsland schrapte in 2017 met terugwerkende kracht alle veroordelingen van vijftigduizend lgbtq+’ers, die gestraft werden tussen de nazitijd en 1994. Duitse veroordeelden kregen net als nu in Oostenrijk 3.000 euro plus 1.500 euro voor ieder jaar dat zij in de gevangenis moesten zitten.

 

bron: www.demorgen.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.